Raya tak rasa raya langsung.Kerana ketupat mak aku diherdik..Ayah kaki b4ran dengan opah yg kedekut.Sumpah,aku tak mau dah balik kampung

Gambar diatas adalah utk ilustrasi sahaja. Sila baca di bawah ini utk maklumat penuh dan lengkap. Assalamualaikum dan selamat sejahtera.Ini kisah pasal keluarga aku.Aku tak tahu nak k0ngsi dengan sapa dah.Syurga isteri di suaminya dan syurga suami dia pada ibunya.

Ayah aku ni sayang giIa la kat 0pah aku a.k.a ibu kepada ayah aku. Benda ini dah jadi since ibu kawin dengan ayah aku (based 0n apa yang ibu aku cerita) .Itu p0n lepas ibu aku kena m4rah hari tuh. Aku ada 0pah yang sejenis kedekut ya rabbi sump4h weh,aku dapat merasa duit dia p0n bila hari raya tu p0n just RM10. Kalau hari biasa memang tak merasa lah aku.

Makan aku kat sana? hah tak pernah sekali p0n dia masak bagi kita 0rang makan, kalau balik kampung kami ibarat duduk di rumah tumpangan, makan di kedai.Atau pun ibu aku bawa balik segala jenis benda untuk di masak seperti beras, ayam, garam gula, sayur, semua benda kami angkut bawa balik.

Jangan sesekali guna barang 0pah aku, nanti dia tarik muka habis habis. Aku ingat dulu ibu aku masak nasi guna beras 0pah aku, 0pah aku tarik muka dari pagi sampai malam dia tak bercakap dengan kami anak beranak.

Dia m4rah giI4 sebab guna beras dia. Bukan sengaja ibu yang masak tapi sebab nasi yang dia masak sikit sangat untuk kami adik beradik sebab 0pah masak se0lah 0lah cukup untuk dia se0rang ja. Lauk? tak ada.Ada sek0r lagi ikan kari. Itu je, dia tak masak apa apa p0n tapi bila anak kesayangan dia paksu call kata nak balik beria dia masak telur g0reng nak bagi paksu makan.

Dulu aku adik beradik menangis waktu kecik lapar, tapi dia buat b0d0h sikit p0n dia tak t0l0ng bagi makanan kat kami ibu aku pula menyusu adik kembar aku .Dua – dua adik kembar aku menyusu badan. Ayah aku? tak ada. Dia jumpa kawan dia, menghilang dari pagi lagi.

Tapi akhirnya kami diam sendiri sebab ibu dah menangis teng0k kita 0rang kelaparan sebab ibu p0n lapar juga. Kami terus sambung main (ye lah zaman budak budak asyik main je 24 jam).Ibu aku lapar sebab menyusukan adik kembar aku, ibu aku pergi rumah mak ngah aku (sebab dia 0rang berjiran), ibu aku kais nasi dalam periuk dia.

Periuk tu dia letak kat hujung kat paip. Nasi tu p0n dah basi . Tapi sebab ibu aku lapar, ibu aku makan je.Makan dengan kari yang yang mak ngah nak buang jugak tapi dia tak buang lagi. Ibu makan .Tiba tiba mak ngah datang tanya ibu dah makan ke belum, ibu kata dah. Mak ngah macam m4rah lah sebab dia risau kita 0rang guna barang dapur dia tapi ibu kata ibu makan nasi yang dalam periuk tu. Dia blah je .

Ayah aku? jumpa kawan busy yang teramat sangat sampai lupa anak bini. Pernah aku nampak 0pah beli biskut dia tak bawa keluar biskut dia dari dalam plastik (sebab selalunya dia transfer biskut letak dalam tin) sampai lah kita 0rang balik rumah.Risau gamaknya kita 0rang habiskan makanan dia.Padahal kita 0rang adik beradik bukan la jenis suka pergi dapur rumah 0rang seI0ngkar cari makanan.

Kami p0n tak kisah la biskut kering je Tapi kita 0rang terkiIan bila 0pah layan kita 0rang macam itu.Bila hari raya, bila turn balik rumah 0pah aku, paling aku tak suka sebab sudah tentang kami semua akan lapar tapi ayah aku buat buat tak tahu je (sebab ayah aku sejenis yang cepat kenyang jarang lapar).

Kita 0rang adik beradik yang kebuluran. 0pah? dia memang jarang makan, dia masak nasi cukup – cukup untuk dia dengan kari yang bila punya entah dia masak lepas tu dia panaskan.0pah aku ini style masak selagi tak habis dia panaskan. Kadang – kadang seminggu dia makan lauk yang dia panaskan je .

Pernah dulu 0pah aku suruh ibu pergi rumah mak ngah minta ketupat (sebab anak paksu aku suka makan ketupat) ibu tak b0leh nak masak ketupat sebab baru lahirkan adik kembar aku.Jadi ibu pergi ke rumah mak ngah minta ketupat nak bagi si anak paksu makan. Makngah herdik ibu. Paling aku akan ingat sampai m4ti. Makngah m4rah.

Dia cakap kat ibu kalau nak makan masak sendiri jangan asyik minta – minta. Padahal selalunya memang ibu yang masak cuma tahun itu ja, sebab adik kembar baru lahir.Ibu masih s4kit sebab dia lahirkan adik kembar 0perate bukan n0rmal. S0 sebab tu la ibu tak masak .

Bila mak ngah herdik m4rah ibu, memang ibu rasa nak nangis Tapi ibu sabar. Bukan kita 0rang adik beradik yang nak makan, anak paksu yang makan.Sebijik pun kita 0rang tak jamah, semua anak paksu yang makan .

Sejak dari tu lah kita 0rang tak suka balik kampung. All 0f my sibling tak suka balik kampung 0pah. Kita 0rang kebuluran kalau balik sana. Ayah macam tak paham – paham padahal dah bertahun benda ini jadi.Tahun lepas turn raya kat kampung sebelah ibu s0 memang kita 0rang tak bawa balik makanan untuk nak masak.

Aku adik beradik lepak dalam bilik. Ibu p0n baring je dalam bilik, ayah aku masuk bilik m4rah kita 0rang. Dia kata kita 0rang ni layan 0pah macam 0rang gaji, tak nak langsung t0l0ng 0pah masak kat dapur.Padahal itu la first time 0pah masak untuk kita 0rang. Kami pun tak tahu yang 0pah masak. Lepas itu ayah kata yang kita 0rang ini macam maam besar duduk saja dan kami ni kurang ajar .

Sejak dari peristiwa tu lah, ibu and ayah berg4duh. Plus ayah pula rasa tercab4r bila ibu lagi banyak duit dari ayah sebab ibu buat simpanan (duit tu dapat dari adik beradik ibu yang selalu bagi duit kat ibu).

Padahal semua benda ibu yang tanggung kita 0rang. Makan, pakai, semua lah, sebab ayah spisis sapa macam 0pah kedekut. Ibu sampai eksid3n cari rezeki kat kita 0rang semua untuk nak sara kita 0rang tapi bila ibu eksid3n.

Ayah bukan risau tapi dia m4rah – m4rah ibu, padahal ibu dah separuh sedar sebab baru lepas pengsan.Dia m4rah sebab kereta yang Ianggar ibu nak claim semua ker0sakan kereta dia (padahal kereta tu yang Ianggar ibu)

Hari tu ibu dah masak. Lepas itu ibu chill lah main fb, ayah baru balik sebab ayah half day, hari hujan pulak.Ibu tanya ayah dah makan ke belum ibu cakap ibu tak masak lagi. Lepas itu ayah aku makan r0ti. Ibu tanya aik tak makan ke .

Ayah aku m4rah ibu depan mata aku weh. Dia cakap yang dia lapar ibu b0leh pulak tak masak. Ibu cakaplah ibu dah masak plus lauk – lauk semua atas meja which is depan mata ayah je.Dah tak ada m0dal nak m4rah ayah cakap dengan suami pun nak buat main. Padahal selalunya ayah yang selalu gurau makanan dah habis. Ibu diam.

Ayah cakap la raya tak rasa raya langsung, kami adik beradik dan ibu berIagak maam besar tak nak t0l0ng masak bla bla bla (ayah tak ada benda nak cakap sebab tu semua benda dia ungkit). Padahal itu lah first time 0pah masak .

Siap ayah cakap kat ibu jangan berIagak sangat dengan duit ibu tu. Siap dia warning dia nak lepaskan ibu balik kampung.Tak yah duduk dengan dia a.k.a bercer4i. H4ncur hati aku dengar ayah cakap macam tu . Ibu apatah lagi..Lepas tu kejadian tu, ibu dan ayah asyik bertekak. Semua benda ibu buat semua tak kena. Sampai ibu dah fed up .

Kami adik beradik yang lalui ni dari kecik s0 kami memang paham perasaan ibu. Kami p0n sedih bila ayah buat macam tu .Ibu cakap ibu nak berpis4h dengan ayah cuma tunggu adik aku lepas spm lepas tu dia nak berpis4h.

Aku tak tau lah aku c0nfused aku yang hadap semua benda sebab aku s0rang je yang tinggal kat rumah yang lain duduk asrama. 0bvi0usly la aku yang paling rapat dengan ibu .Aku rasa sedih nak nangis, tak tau la apa patut aku buat. Biarkan je keputvsan ibu atau pujuk ibu supaya berbincang el0k – el0k dengan ayah.

Dah dah panjang berjela aku type k0rang skip je sebab malas nak baca kan? hihihihi. Tu je, ada banyak lagi tapi aku rasa dah terlalu panjang s0 better aku st0p.Apa Kata Anda.M0h0n maaf jika ada tersilap dan salah..Terima Kasih krn sudi membaca.

Leave a Reply