Resp0n Padu Rosyam Bila Ada Penerbit Nak Jugak Sh00ting Masa PKP

Sila baca dibawah ini untuk maklumat penuh dan lengkap. Terima kasih kerana membaca artikel kami ini.

Datuk R0syam N0r yang percaya sekarang bukan masa sesuai untuk penerbit mem0h0n kel0nggaran menyambung penggambaran ketika kerajaan mengawal penul@ran C0V1DI9.

Penerbit Suhan M0vies & Trading Sdn Bhd itu mengaku pr0duksinya sendiri terpaksa menangguhkan beberapa pr0jek penggambaran berikutan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

“Saya ada tiga pr0jek drama tertangguh, tetapi akur perintah kerajaan.”

”Saya yakin Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) lebih tahu dan memantau keadaan ini. Mereka tahu selamat atau tidak untuk kita berada di luar, disebabkan itulah PKP dilaksanakan. Sekiranya penerbit ingin meneruskan penggambaran, adakah pelak0n atau kru sedia untuk bekerja? Mereka sendiri belum tentu mahu memperjudikan nasib,” katanya kepada BH 0nline.

Sabtu lalu, BH 0nline melap0rkan, Persatuan Sutradara Malaysia (FDAM) akan memb0ik0t penerbit yang meneruskan penggambaran tanpa kebenaran Majlis Keselamatan Negara (MKN) dan KKM. Jika ingkar, nama pengarah yang juga ahli FDAM disenarai hitam.

Selain itu, FDAM akan menggesa Perbadanan Kemajuan Filem Nasi0nal Malaysia (FINAS) menarik balik lesen penerbitan dan tidak akan meluluskan s0k0ngan ke atas Sijil Perakuan Penggambaran FINAS.

Presidennya, Ahmad Ibrahim dilap0rkan kesal dengan kenyataan beberapa penerbit meminta kerajaan memberikan kel0nggaran dengan membenarkan syarikat pr0duksi meneruskan penggambaran dengan bersyarat, dalam temp0h PKP yang dilanjutkan hingga 28 April ini.

Masalahnya ada ke yang sanggup?

R0syam berkata, industri Malaysia bukannya H0llyw00d memiliki studi0 sendiri, sebaliknya perlu menyewa rumah dan premis milik 0rang lain untuk menjalankan penggambaran.

“S0alnya, adakah ada 0rang sanggup membenarkan rumah atau premis digunakan dalam keadaan sekarang? Kita baru sebulan menjalani PKP. Cuba kita lihat apa yang terjadi kepada penduduk luar negara?”

“Mereka tidak ambil endah kerana menganggap virvs C0V1DI9 tidak berb4haya, tetapi lihatlah apa yang berlaku. Lagipun, semua stesen televisyen (TV) faham situasi yang berlaku, jadi tidak perlu tergesa-gesa untuk menyiapkan drama. Kena patuh arahan KKM dan kerajaan.”

“Kita juga harus berterima kasih atas tindakan pantas yang diambil kerajaan dan penyebaran C0VlD-I9 lebih terkawal,” katanya.

Fadzil Teh m0h0n kel0nggaran

Terdahulu penerbit drama iaitu Fadzil Teh mem0h0n pihak kerajaan memberikan kebenaran buat syarikat-syarikat pr0duksi kembali menjalani penggambaran dengan bersyarat sepanjang temp0h Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang dilanjutkan sehingga 28 April ini.

“Mungkin b0leh senaraikan beberapa peraturan c0nt0hnya tidak dibenarkan menjalankan penggambaran di tempat tumpuan 0rang ramai.”

“Selain itu, pihak pr0duksi juga mesti menepati syarat seperti kebersihan diri dan sebagainya. Kita faham mengenai tindakan yang diambil 0leh pihak kerajaan adalah untuk memastikan keselamatan semua. Namun, dari sudut lain, ramai tenaga kerja belakang tabir yang terjejas kehidupan mereka.”

Sementara pengarah dan penerbit Tanah Beris Film Pr0ducti0n Sdn Bhd, Shuhaimi Lua berk0ngsi pendapat yang sama dengan Fadzil.

Katanya, setiap pr0duksi perlu sediakan pembasmi kuman (sanitizer), t0peng muka dan melakukan pemeriksaan suhu badan buat semua kru dan pelak0n yang terlibat dengan penggambaran. Jumlah kru pun tidak melebihi 30 0rang.

Apa Kata Anda. M0h0n maaf jika ada tersilap dan s@lah.. Terima Kasih!

Leave a Reply