“Rupa-rupanya saya ni orang Islam yang kena pakai hijab”- Fathia Latiff

Sila baca dibawah ini untuk maklumat penuh dan lengkap. Terima kasih kerana membaca artikel kami ini.

PELAK0N sens4si Fathia Latiff berkata keputusannya untuk kembali mengenakan hijab dibuat selepas menilai kembali tanggungjawabnya sebagai wanita Islam. Cerita Fathia, pergaulannya dengan rakan-rakan yang berbeza agama membuatkan dia lebih mengenali diri dan asal usul.

“Saya banyak bergaul dengan 0rang bukan Islam dan ketika itu terdetik siapa diri ini… ketika s0lat, saya rasa macam tenang. Baru sedar rupa-rupanya saya ni 0rang Melayu, Islam yang kena pakai hijab.

“Saya macam tahu asal-usul. Saya teng0k 0rang lain tak pakai, rasa macam c3mburu juga. Tapi saya 0rang Islam, kena pakai tudung dan tak b0leh ikut 0rang lain. S0, saya mula pakai masa bulan Ramadan.

“Masa Saya tak pakai tudung, rasa macam tak sedap hati. Sekarang Alhamdulillah… I feel relax and m0re like c0ntented,” katanya.

Fathia berk0ngsi perkara itu menerusi temu bual bersama penyanyi rap Caprice di Instagram. Menerusi temu bual sama, Fathia turut bercerita pengalaman kali pertama dia membuat keputusan untuk berhijab sekitar tahun 2016 ketika sedang berser0n0k di pusat kara0ke.

Berk0ngsi pengalaman lalu itu, pelak0n Ariana R0se ini berkata, dia melihat perkara men4kutkan yang sukar untuk digambarkan se0lah-0lah satu teguran agar dia menutup aurat.

“Sebenarnya rasa hidup macam tak bermakna. Tiba-tiba saya rasa nak berhijab, masa itu tengah kara0ke. Tiba-tiba tengah menyanyi, tengah bergembira saya b0leh nampak benda-benda yang tak best. Macam all this gh0st stuff. Saya gementar dan t4kut gil4 dan saya ambil selimut, tutup kepala.

“Saya nampak atuk yang dah meningg4l dunia dan ketika itu saya tanya atuk sihat ke? Atuk 0k ke Fathia macam ini dan dia geleng kepala. S0, I was like s0 paran0id 0ver it,” ujarnya.

Dalam pada itu, Fathia juga mend3dahkan dia mengambil keputusan membuka tudung sekitar tahun 2019 disebabkan mempunyai masalah dengan bekas kekasihnya.

“Saya rasa m4rah dan member0ntak kerana se0rang lelaki yang kant0i mesej dengan wanita lain. Ketika itu saya fikir kenapa jadi baik tapi 0rang lain buat j4hat pada saya” ujarnya.

Apa Kata Anda. M0h0n maaf jika ada tersilap dan s@lah.. Terima Kasih! Kredit Mstar

Leave a Reply