Rupanya Pejuang K4nser Ketuai Negara, Sifat Tan Sri Muhyiddin Tambat Jiwa Rakyat

Wahh.. Memang Padu. Rupanya PM kita is a fighter. Jom Baca. Dipilih memegang tanggungjawab sebagai Perdana Menteri Malaysia di saat ketika negara dilanda krisis, bukanlah satu penyesalan buat Tan Sri Muhyiddin Md Yassin. Namun, amanah ini digunakan sebaik mungkin oleh pemimpin berusia 72 tahun ini untuk bangkit semula, memerah keringat demi menyelamatkan negara yang kini dilanda dugaan w@bak p3nyakit.

Setiap kali ucapana perutusan disiarkan, jelas raut wajah seorang pemimpin yang ikhlas mahu melihat rakyat di Malaysia semua selamat daripada segala kesusahan.

Menjadi PM di momen yang sukar. Mungkin beliau bukanlah Perdana Menteri yang dipilih rakyat, malah dahulunya pemimpin pernah digelarkan sebagai pengkhi4nat. Tetapi jatuh bangunnya dalam p0litik Malaysia tidak ramai yang tahu, malah beliau juga menghadapi uj1an dan dvgaan dalam hidupnya sebagai seorang hamba Allah.

Pejuang k4nser bangkit untuk negara. Dalam apa jua krisis beliau tenang bangkit bersama rakyat, dimanakah dapatnya kekuatan itu? Jika ramai yang nak tahu Tan Sri Muhyiddin Md Yassin merupakan seorang pejuang k4nser. Sekitar tahun 2018, beliau dignosis ketvmbuhan di p4nkreas, namun menjalani pembedahan membuang ketvmbuhan tersebut pada 12 Julai 2018 di Singapura.

Berbekalkan semangat juang yang tinggi, beliau menharungi beberapa sesi kem0terapi dan pemb3dahan iaitu bahagian p4nkreas beliau dipotong 40 peratus begitu juga de0denum dan saluran hempedu (bile duct) turut dipotong. PM yang sanggup sumbang gaji untuk rakyat.

Syukur, kini beliau lebih dan telah kembali mengemudi negara. Melihat sendiri keikhlasan dan kesugguhannya sebagai pemimpin sehingga sanggup mengorbankan duit gajinya sendiri demi rakyat, membuatkan ramai mula menghargainya. Sifat dan semangat beliau kini terus dikagumi oleh rakyat, pemimpin yang dahulunya bukanlah atas undi rakyat kini berjaya menyentuh hati ramai.

Semoga kepimpinan Tan Sri Muhyiddin Md Yassin menjadi titik permulaan untuk kita bangkit menjadi sebuah negara bebas k0rupsi dan harmoni. Sumber dari Berita Harian, Astro Awani. Semoga PM terus sihat dan bersemangat untuk menerajui negara.

Leave a Reply