Saintis China D@kwa Temui V1rus C0v1d19 Jenis Baru, Pes4kit Dij@ngkiti Lebih Lama Dari Biasa

Sila baca di bawah ini untuk maklumat penuh dan lengkap. Terima kasih kerana mem baca artikel kami ini.

Kumpulan penyelidik dari China men d@kwa bahawa mereka telah menemui virus C0v1d19 jenis baru selepas se0rang pes@kit di lap0rkan mengalami j@ngkitan itu selama 49 hari.

Memetik lap0ran dari Metr0, pes@kit ter sebut di katakan mengalami gejala yang ringan dan saintis berkata tubuhnya di ser@ng ‘keseimbangan dinamik’ dengan v1rus ter babit.

Ujian swab C0v1d19 menunjukkan pes@kit itu ‘simpan’ v1rus ter sebut dalam per nafasannya melalui titisan (dr0plet) selama 49 hari. Kebiasaannya kalau ikutkan purata, v1rus itu akan kekal selama 20 hari atau paling lama yang di rek0dkan sebelum ini adalah selama 37 hari.

Pes@kit itu telah pergi ke h0spital di Wuhan untuk men jalani pemeriksaan pada 8 Februari lalu selepas mengalami demam ringan selama se minggu berturut-turut. Namun, dia di lap0rkan tidak mem punyai gejala lain ber kaitan dengan C0v1d19 seperti batuk.

D0kt0r juga mengesahkan dia mempunyai luk@ j@ngkitan pada paru-parunya namun telah pulih tidak lama selepas di beri rawatan sepatutnya. Walaupun skala j@ngkitan C0v1d19 dia tinggi namun indikat0r sel imunnya di lap0rkan kekal stabil.

D0kt0r di katakan mengepam pesa@it itu dengan plasma dari sese0rang yang telah sembuh daripada C0v1d19 dan ber jaya membangunkan antib0di untuk peny@kit yang ada padanya.

Di fahamkan, pes@kit telah di suntik dengan d@rah m@ngsa C0v1d19 yang sudah pulih untuk menyembuhkannya. Selain itu, kumpulan penyelidik ini juga berkata, tindakan itu mungkin b0leh men jadikan tubuhnya lebih sukar untuk melawan v1rus.

Apa Kata Anda. M0h0n maaf jika ada tersilap dan s@lah.. Terima Kasih! Sumber Metro.c0 UK Kredit L0bakmerah

Leave a Reply