‘Satu Family Kena’ Sebak F0to Sekeluarga P0sitif C0v1d

Hari ini kec0h mengenai kisah satu family kena C0v1d19. Allahu Kesiannya. Jom Baca kisah tersebut. Di Perak, se0rang d0kt0r pakar bersama isteri dan anak-anaknya telah dimasukkan ke H0spital P3rmaisuri B4inun, Ip0h selepas mereka sekeluarga disahkan p0sitif C0v1d19. Kisah ini telah dik0ngsikan 0leh isteri beliau di laman Faceb00knya, G0ld Amy Edriena.

Perk0ngsian wanita ini telah mendapat pelbagai reaksi daripada n3tizen yang rata-ratanya sedih dengan nasib yang menimpa mereka sekeluarga. ‘D0akan kami satu family sembuh’

Menerusi perk0ngsian tersebut, Amy Edriena memberitahu bahawa dia bersama suami dan anak-anaknya kini berada di H0spital P3rmaisuri B4inun, Ip0h untuk dikuarantinkan selepas mereka disahkan p0sitif C0v1d19. Menceritakan kisah itu, wanita ini turut memaklumkan bahawa suaminya juga merupakan se0rang d0kt0r pakar yang berkhidmat di bahagian kecem4san H0spital Teluk Intan.

Assalamualaikum d0akan kami sembuh family p0sitive c0v1d19. N0w admit at Ip0h H0spital, suami saya se0rang pakar H0spital Teluk Intan di Jabatan Kec3masan. ‘Terima kasih pada p0lis’

Difahamkan, mereka sekeluarga bersama beberapa 0rang pesak1t yang lain kini telah dihantar ke H00spital Teluk Intan untuk r4watan lanjut. Sementara itu, mereka turut meluahkan rasa syukur dan berterima kasih kepada petugas-petugas kesihatan atas layanan dan khidmat bantuan yang diberikan sepanjang 4 hari mereka sekeluarga berada di H0spital Permaisuri B4ainun.

Bismillah, kami dengan beberapa patient telah dihantar ke H0spital Teluk Intan untuk r4watan lanjut. Di esc0rt dengan 2 pegawai p0lis trafic, Alhamdulilah agar melancarkan perjalanan kami. Terima kasih yang tak terhingga pada semua petugas H0spital Ip0h hanya Allah dapat balas jasa baik semua setelah 4 hari di H0spital Ip0h. Sem0ga cepat sembuh

Sumber: G0ld Amy Edriena via ohbulan

Jika anda belum ikuti perkembangan berkaitan C0vid sebelum ini, berkaitan H0spital Teluk Intan. Namun jangan bimbang H0spital tersebut kimi terus ber0perasi, terkawal.

Perkhidmatan H0spital Teluk Intan (HTI) masih ber0perasi seperti biasa dan dalam keadaan terkawal walaupun ada petugas kesihatan di premis itu disahkan p0sitif C0V1D19, kata Pengarah Jabatan Kesihatan Negeri Perak, Datuk Dr Ding Lay Ming.

Beliau berkata semua pesak1t dan 0rang awam tidak perlu bimbang terhadap keselamatan mereka kerana langkah-langkah pencegahan penyakit berjangkit serta k4walan j4ngkitan telah dilaksanakan di HTI selain penambahbaikan dilakukan secara berterusan dan menyeluruh sebaik kes pert4ma dikesan.

Menurut Dr Ding, dek0ntaminasi dua kali sehari dijalankan setiap hari di Jabatan Kecem4san HTI dan perkhidmatan kecem4san pula dijalankan sementara di ruang menunggu bersebelahan Unit Pesak1t Luar.

Bagaimanapun, katanya untuk sementara waktu, Jabatan Kecem4san HTI hanya akan menumpukan kepada kes kecem4san kritikal untuk z0n kuning dan z0n merah sahaja, manakala semua kes tidak kritikal bagi z0n hijau diarahkan ke Unit Pesak1t Luar.

“Pihak Pejabat Kesihatan Daerah Hilir Perak telah dimaklumkan untuk membantu daripada segi rujukan terus pesak1t ke wad dan kes-kes hijau untuk dilihat di Klinik Kesihatan berdekatan. Semua kemasukan kes-kes rujukan adalah melalui ‘direct admissi0n’ ke wad,” katanya dalam satu kenyataan di sini, malam ini.

Tambah Dr Ding, HTI mendapatkan bantuan Pakar Perubatan Kecem4san dari H0spital Raja Permaisuri Bainun Ip0h, H0spital Taiping dan H0spital Seri Manjung serta staf-staf dari jabatan lain digerakkan ke Jabatan Kecem4san HTI secara berjadual dan berkala bagi membantu dalam melancarkan 0perasi harian.

“Bantuan staf daripada h0spital-h0spital berhampiran juga dim0h0n terutama Pegawai Perubatan dan Pen0l0ng Pegawai Perubatan bagi membantu di Jabatan Kecem4san,” katanya.

Selain itu, semua janji temu klinik-klinik di HTI sama ada pesak1t luar dan pakar ditangguhkan serta urusan janji temu dan ubat-ubatan dilakukan melalui panggilan, namun pihak klinik masih menerima kes atau pesak1t-pesak1t yang mempunyai masalah semasa saringan melalui panggilan telef0n.

“Perkhidmatan pembekalan ubat di hadapan Unit Pesak1t Luar melalui kaedah pandu lalu disediakan bagi kemudahan pelanggan dan mengurangkan risik0 jangkitan.

“0perasi dewan bedah bagi kes-kes elektif ditangguhkan bagi menumpukan kepada kes-kes kecem4san dan semi-kecem4san sahaja dan khidmat Pegawai Perhubungan Awam digunakan untuk memberi maklumat sebenar kepada staf dan lain-lain yang terlibat,” kata Dr Ding.

Selain itu, Dr Ding berkata pasukan ‘Psych0l0gy First Aid (PFA) telah diaktifkan pada 21 Mac untuk membantu dalam pengurusan em0si dan mental staf-staf yang terlibat. Sumber dari BERNAMA

Leave a Reply