“Saya juga m4rah..”-MD Kumpulan Jakel mohon maaf isu p0sting IG adiknya perlekeh orang Melayu

Sila baca dibawah ini untuk maklumat penuh dan lengkap. Terima kasih kerana membaca artikel kami ini.

TERLAJAK perahu b0leh diundur, terlajak kata buruk padahnya. Demikian peribahasa yang sesuai menggambarkan situasi semasa yang menimpa syarikat tekstil gergasi terkemuka negara, Kumpulan Jakel apabila wujud gel0mbang memb0ik0t jenama itu di media s0sial.

Ia susulan tul4rnya paparan 1nstagram St0ry adik kepada Pengarah Urusan Kumpulan Jakel, Datuk M0hamed Far0z M0hamed Jakel iaitu Muzaffar Jakel yang se0lah-0lah menghin4 0rang Melayu.

“Salam Ramadan, saya M0hamed Far0z Bin M0hamed Jakel, ingin memberi pencerahan tentang p0sting yang tul4r pada 1 Mei baru-baru ini 0leh adik saya, Muzaffar yang mana beliau telah membuat satu kenyataan yang menyinggung perasaan seluruh rakyat Malaysia terutamanya 0rang Melayu kita.

“Saya juga terkesan dengan p0sting tersebut. Saya juga m4rah. Tapi perkara telah berlalu, segala kekhilafan ini berlaku mungkin salah faham. Tapi telah dit0k0k tambah 0leh p0sting-p0sting yang tidak berapa tepat dan sebagainya,” ujarnya.

M0hamed Far0z membuat perm0h0nan maaf itu menerusi satu p0sting vde0 yang dik0ngsi menerusi laman Faceb00k rasmi Jakel pada Ahad malam.

Dalam vde0 sama, dia turut menjelaskan identiti se0rang wanita dikenali sebagai N0r Lizah yang turut membuat p0sting menghin4 0rang Melayu dan mempertahankan jenama itu.

“C0nt0hnya p0sting N0r Lizah yang mana beliau mengvtuk, menghin4, mem4ki h4mun 0rang Melayu kita dan beliau tiada kena mengena dengan keluarga Jakel mahupun dengan rangakaian Jakel.

“Jadi saya sebagai pengarah kumpulan mewakili seluruh kakitangan dan keluarga Jakel ingin mem0h0n seribu kemaafan kepada seluruh rakyat Malaysia lebih-lebih lagi 0rang Melayu kita yang tersinggung dan terkecil hati dengan statement yang telah dilakukan adik saya.

“Memang tidak ada niat untuk menghin4 dan merendahkan 0rang Melayu kita. Jakel berjaya naik dan berjaya menjadi sebuah gedung yang terkenal adalah dengan s0k0ngan seratus peratus 0rang Melayu kita juga.

“Jadi masakan saya menghin4 0rang Melayu dan tidak tergamak dan tidak terfikir 0leh akal fikiran manusia untuk menghin4 pelanggan kami yang mana pelanggan memberi kami rezeki dengan izin Allah,” ujarnya.

M0hamed Far0z dalam vide0 sama berharap masyarakat di luar sana agar terus meny0k0ng jenama tersebut dan mengakui berasa sedikit em0si dalam hal berkenaan. Malah, dia mended4hkan cukup kecew4 dan sedih atas apa yang berlaku itu.

Pada 1 Mei lalu, Muzaffar Jakel menerusi 1nstagram St0ry miliknya se0lah-0lah memperlekeh 0rang Melayu apabila ramai yang mempertikaikan pembukaan gedung itu pada 4 Mei.

Apa Kata Anda. M0h0n maaf jika ada tersilap dan s@lah.. Terima Kasih! Kredit Mstar

Leave a Reply