“Sedarlah dengan jentikan dari langit ini..”-F0t0 Pekarangan Kaabah Ditutup Untuk Pembersihan Undang Pelbagai Re4ksi

Sila baca dibawah ini untuk maklumat penuh dan lengkap. Terima kasih kerana membaca artikel kami ini.

Arab Saudi mengosongkan pekarangan Kaabah di Masjidil Har@m, semalam bagi tujuan pembersihan berikutan kebimbangan terhadap penul@ran w4bak k0r0nav1rus baharu (C0vid-19).

Media tempatan melaporkan penutupan itu yang belum pernah berlaku, akan berlangsung dalam tempoh penggantungan sementara jemaah umrah.

Semalam vir@l di media s0sial f0t0-f0t0 yang memaparkan keadaan di Masjidil Har@m yang ‘k0s0ng’ tanpa jemaah menunaikan ibadat.

Salah satu perk0ngsia ialah daripada salah se0rang pers0naliti TV3, Izwan Azir Saleh di dalam p0stingnya di 1nstagram mengenai keadaan k0s0ng di kawasan kiblat umat islam.

“Dia sedang memberitahu kita, bahawa ‘kau hanyalah abdi, Akulah Raja segala raja, Akulah Pengatur Semesta, maka patuhlah pada Aku!’ Sump@h, saya tak pernah teng0k Masjidil Har@m k0s0ng selama hayat saya!”

Bagaimanapun katanya Masjidil Har@m bukanlah ditutup selamanya atau secara keseluruhannya kerana ketika ini kerja-kerja pembersihan kawasan daripada penularan w4bak c0r0nav1rus sedang dijalankan.

“Kepada yang bertanya, apakah benar Masjidil Har@m ditutup, saya khabarkan bahawa lantai Tawaf (Mataf) buat masa ini ditutup, tetapi dalam Masjid, tingkat kedua dan bumbung, ia masih dibuka.”

Cuma katanya dia juga tidak mengetahui sampai bilah mataf iaitu kawasan lantai untuk tawaf akan dibuka kepada jemaah.

“Entah sampai bila mataf akan ditutup dan tiada ibadah tawaf di mataf, hanya Arab Saudi yang tahu. Sem0ga kita dilindungi Allah selalu, Amin.”

Dibawah ini merupakan antara f0t0-f0t0 keadaan di Masjidil Haram ketika kerja pembersihan dilakukan

Sebagai langkah keselam@tan, kawasan itu akan ditutup sehingga sekatan berakhir, namun penduduk masih boleh beribadat di dalam masjid, lapor Saudi Press Agency yang memetik kenyataan wakil rasmi masjid.

Wakil rasmi itu berkata, Masjid Nabawi di Madinah juga ditutup sejam selepas Isyak dan dibuka semula sejam sebelum Subuh untuk membolehkan kerja pembersihan dilaksana.

Apa Kata Anda. M0h0n maaf jika ada tersilap dan s@lah.. Terima Kasih! Kredit L0bakmerah

Leave a Reply