“Segalanya bermula dari dia lah ni..”-Individu PERTAMA Dij@ngkiti C0vid19 di Dunia Berjaya Dikesan

Sila baca dibawah ini untuk maklumat penuh dan lengkap. Terima kasih kerana membaca artikel kami ini.

Penul@ran w@bak C0vid-19 kini semakin menjadi-jadi. Beberapa negara telah isytihar d@rurat dan Malaysia sendiri telah mencatatkan sejumlah 158 k3s p0sitif C0vid-19. Sudah tentunya sejak keluar berita tentang wabak ini, ramai tertanya-tanya siapakah sebenarnya 0rang pertama yang dijangkiti virvs tersebut.

Menurut SCMP, data kerajaan China akhirnya berjaya menjejaki individu pertama yang dij@ngkiti C0vid-19 dan sebenarnya individu tersebut telah disahkan p0sitif seawal N0vember 2019 lagi.

Individu pertama dij@ngkiti virvs ini dikatakan se0rang warga emas berusia 55 tahun yang berasal dari wilayah Hubei, China, pusat bermulanya wabak C0vid-19 ini. Bagaimanapun, media dilap0rkan tidak mended@hkan nama serta identiti individu terbabit.

Beberapa d0kt0r di China juga berkata mereka hanya menyedari tentang penul@ran w@bak ini pada akhir Disember. Bermakna, penemuan ini bukanlah benar-benar k0nklusif kerana beberapa k3s p0sitif disahkan sebelum w@bak ini dikesan. Ketika itu, pihak perubatan telah pun menjalankan ujian kepada beberapa individu yang disy@ki dij@ngkiti.

Dengan pemahaman bagaimana virvs ini merebak serta mengetahui bagaimana k3s-k3s tidak dikesan dan dicatat dalam penul@ran C0vid-19, penyelidik berharap mereka dapat menentukan skala sebenar kepada tahap b@haya virvs ini.

Dalam pada itu KKM mengambil maklum kenyataan Pertubuhan Kesihatan Antarabangsa (WH0) bertarikh 11 Mac 2020 mengenai situasi terkini C0VID-19 di peringkat gl0bal yang melibatkan 114 negara.

Pihak WH0 telah mengisytiharkan kejadian C0VID-19 sebagai pandemik dengan mengambil kira terdapat peningkatan k3s yang ketara di negara-negara selain Republik Rakyat China. Jumlah k3s di negara-negara selain Republik Rakyat China dijangka akan terus meningkat.

WH0 juga memaklumkan bahawa langkah penceg@han dan kawalan yang sedang dijalankan kini masih relevan dan dicadangkan untuk dipertingkatkan. Apa Kata Anda. M0h0n maaf jika ada tersilap dan s@lah.. Terima Kasih! Kredit L0bakmerah

Leave a Reply