Selepas dpt tahu kisah sebenar,bagaikan dirasuk aku menjadi mrh,mendidih hatiku dan perasan benci kpd mertuaku semakin menjadi2.Sanggup dia buat begitu hanya krn dia anak yatim piatu.

Gambar diatas adalah utk ilustrasi sahaja.Sila baca di bawah ini utk maklumat penuh dan lengkap.Assalamualaikum dan selamat sejahtera.Aku berusia lewat 50an dan aku tak pandai nak berkias ayat.

Tapi aku nak berk0ngsi dgn pembaca kisah madu aku yang aku d0akan agar dia dikurniakan Syurga Teragung setelah apa yang dilaluinya selama ini. Amin..M0ga sama-sama kita ambil ikt1bar ye.Pada tahun 1989 aku bernikah dgn se0rang lelaki yang sama pr0fesi0n dgn aku sebagai se0rang pegawai perub4tan.

Pada ketika itu aku tidak mengetahui lansung latar belakang tntg suami aku. Yang aku tahu, dia se0rang lelaki bujang dan keluarganya dtg melamar aku.Kehidupan kami serba serbi sempurna. Aku dan dia bekerja di hspital berbeza tapi apabila pulang ke rumah, kami berk0ngsi cerita yang sama.

Cerita tentang pes4kit kami di hspital masing-masing. Tiada perubahan pada suami, bahkan tiada apa yang aku nampak pelik pada dia.Hari-hari dia ada dgn aku. Ada masa brrsama keluarga apabila waktu cuti sek0lah.Hinggalah aku ditukarkan ke PPUM, aku agak berjauhan dgn suami yang bekerja di utara semenanjung.

Walaupaun berjauhan,0rg kata PJJ,aku xnampak dan rasa tiada perubahan pada dia.Namun suami selalu berpesan, andai ada pelajar perubatan bernama Aisy (Bukan nama sebenar) dan Asyraff (bukan nama sebenar), dimintanya ajar betul-betul dua pelajar ini seperti anak kandung sendiri.

Aku sebagai d0kt0r dan ibu sememangnya bersikap pr0fesi0nal dan beranggapan setiap pelajar perub4tan adalah anak aku sendiri tanpa membezakan mereka.Anak-anak aku juga merupakan pelajar perub4tan maka haruslah aku mengajar pelajar lain sama seperti aku mengajar anak aku.

Hinggalah satu hari, suami jatvh s4kit. Terlantar lama di hspital. Dia acap kali menyebut, teng0k-teng0kkan Aisy dan Asyraff. Ajar mereka sampai jadi d0kt0r yang berguna.Aku masih sama. Tidak merasa pel1k kerana suami aku memang se0rang yang prihatin. Aku iyakan sahaja apa yang dikatakan.

Hinggalah ketika suami semakin ten4t dan dia berhajat berjumpa dgn kedua pelajar perub4tan tadi.Ketika sesi pertemuan, aku hanya melihat mereka berdua. Bercakap seperti biasa hinggalah akhirnya, suami aku berkata, “Jaga ibu dan sampaikan maaf aku pada ibu.”

Aku mulanya agak pel1k tapi masih p0sitif kerana beranggapan mungkin dia ayah angkat kepada dua pelajar ini.Petang itu juga selepas s0lat asar, suami aku menghembvskan nafas yang terakhir.Aku redha dgn pemerg1annya namun ada sesuatu yang lebih menarik perhatian aku.

Aisy dan Asyraff hadir ke pengebvmian suami Aku bersama se0rang wanita tua dlm linkungan usia lewat 60-an.Wanita itu bvta dan hanya duduk di kerusi r0da. Tapi mereka tidak dtg dekat. Hanya sekadar melihat dari jauh.Aku cuba utk menuju ke arah mereka utk bertanya namun mereka sudah berlalu dan majlis pengebvmian belum selesai d0anya lagi.

Selang beberapa hari, aku dan anak-anak dipanggil ke pejabat pegu4m utk mendengarkan wasiat arw4h suami.Aku dan 2 0rg anak sudah hadir utk mendengarkan was1at tersebut namun pegu4m mengatakan harus menunggu lagi pemegang was1at lain.

Aku terkejut bila mendengarnya.Tapi aku buat2 rileks dan beranggapan mungkin 4rwah suamiku ada memwasiatkan kpd adik beradiknya yang lain.Aku hanya menunggu. Hinggalah datang dua 0rang anak muda bersama se0rang wanita yang aku nmpak temp0h hari.

Aisy dan Asyraff bersama wanita tua yang aku nampak di kvbur haritu. Ketika itu, hati aku mula berb0lak balik.Kenapa Aisy dan Asyraff selalu ada dan disebut-sebut 0leh arw4h. Kini ketika mendengarkan was1at juga mereka ada bersama.2 0rg anak Aku, Amira dan Adhlina juga bagaikan senang dgn kehadiran Aisy dan Asyraff kerana mereka sekawan di PPUM.

Pegu4m mulakan pembacaan was1at dan alangkah terkejutnya aku apabila perkataan pertama yang keluar dari mulut peguam ialah,“Pemegang was1at pertama ialah isteri pertama iaitu Puan Siti..”

Allah… Berder4u j4ntung aku. Kenapa nama itu bukan nama aku. Terus Aku men0leh ke arah perempuan bvta yang dis0r0ng kerusinya 0leh Aisy dan Asyraff.Aku cuba utk bertenang dan mendengarkan dahulu segala apa amanat suami Aku yang ditinggalkan. Aku tak b0leh terbvru-bvru.Suami Aku hanya meningg4lkan sejumlah wang utk Puan Siti dan juga sebuah p0nd0k di kawasan yang aku sendiri tak pernah tahu.

Selebihnya, rumah yang kami duduki, kereta, aset lain semuanya utk aku dan anak-anak.Selesai pembacaan was1iat, aku menurunkan tandatangan sbgai tanda penerimaan. Begitu juga Puan Siti yang menggunakan c0p jari.Selesai semuanya, aku mendekati Aisy dan Asyraff bersama ibunya. Cuba utk bertanya macammana b0leh semua ini terjadi.

Agak lama kami duduk berbual hinggakan bas4h kuyup baju aku kerana air mata yang melimpah keluar mendengarkan kisah madu aku.Kisahnya, pada tahun sama perkahwinan aku dan suami, arw4h suami aku sudah pun terlebih dahulu bernikah dgn Puan Siti.

Jarak lebih kurang 6 bulan beza perkahwinan kami. Ketika suami menikahi aku, dia sedang hamil 4 bulan dan anak dlm kandungannya kembar iaitu Aisy dan Asyraff.Perkahwinan Puan Siti tidak diterima ibu mertua aku kerana Puan Siti se0rang gadis yatim piatu dan tidak bersaudara.

Makanya ibu mentua aku mengh1nanya sebagai perempuan tidak sah taraf.Ibu mentua aku turut meng4ncam Puan Siti utk tidak mengg4nggu keluarga baru anaknya jika mahu bertedvh di p0nd0k tersebut.Makanya Puan Siti merel4kan kata-kata ibu mertuanya dan sama sekali tidak mengg4nggu kami.Kerana itu aku tidak mengetahui apa-apa selama lebih 30 tahun.

Aku bertanya kenapa dan macam mana Puan Siti b0leh menjadi bvta. Dan jawapannya tersangat mervndum hati Aku.Ibu mertua aku hil4ng penglihatan kerana terjatvh dari tangga rumahnya,Aku dan suami puas mencari penderma mata hinggalah suami mengatakan dia telah berjumpa dgn se0rang penderma iaitu se0rang perempuan.

Ketika itu Aku bersyukur kerana ada yang sudi menderma kerana aku tidak mengetahui apa-apa.Rupanya penderma tersebut ialah Puan Siti yang juga menantu paling dibenc1 dih1na 0leh ibu mentua sendiri.Ketika mendengarkan kisah itu, Aku terb4kar dan mend1dih hati serta kebenc1an aku terhadap ibu mentua menjadi-jadi.

Mujur 0rang tua itu sudah 3 tahun meningg4lkan kami. Jika tidak, akan aku suruh dia melvtut maaf di hadapan Puan Siti.Namun Puan Siti tenang dan menjawab, “Aku tiada ibu, puan. Aku lakukan semua ini demi mendapatkan rahmat se0rang ibu.”

Allah.. Berder4i lagi air mata aku. Sambung Puan Siti,“Aku anggap semua ini takdir hidup aku. Aku tidak mengelvh bahkan aku bersyukur. Aku mempunyai suami walaupun hanya 3 bulan.Paling tidak aku terlepas dari fitn4h manusia. Aku dikurniakan anak lelaki. Bukan se0rang tapi dua.Yang b0leh jagakan aku. Aku tiada saudara mara, puan. Ini sahaja h4rta aku.Dan Aku sama sekali tidak mengharapkan harta dari arw4h suami. Cukuplah dikekalkan p0nd0k kami sebagai tempat berteduh.”

Aku rasakan bagai tersepuk ke lantai mendengarkan kata-katanya. Bagaimana se0rang isteri mampu hidup sendirian begitu tanpa suami.Aku pandang wajah Aisy dan Asyraff, tertanya juga Aku samada mereka tahu atau tidak D0kt0r Ahmad (bukan nama sebenar) adalah ayah mereka.

Jawapan mereka, “Ya.. Kami kenal ayah kami. Tapi kami tak b0leh panggil ‘ayah’ kerana arw4h nenek akan hvkum ibu kalau tahu panggil ‘ayah’.”Sekali lagi Aku terdiam. Ya Allah, kenapa kej4m sangat 0rang tua ni masa hidupnya.

Aku bertanya lagi samada mereka berdend4m atau tidak dgn arw4h nenek dan arw4h ayahnya, jawab mereka,“Ibu tak pernah didik kami memb3nci. Kerana disetiap perbuatan arw4h nenek dan arw4h ayah, ada sedikit kebaikan mereka yang harus dilihat.”

Aku bermandi air mata melihat mereka. Berjayanya Puan Siti mendidik anaknya utk tidak membenc1i selepas semua perkara ini terjadi.Tenang sangat Aku lihat wajah Puan Siti. Se0lah-0lah dia tidak mempunyai mas4lah sekalipun dia kini buta.

Memadailah pembaca tahu, Aku jatuh cinta dgn sikap madu aku yang teramat mulia hatinya.Aku selalu fikir, bermadu ini seperti anj1ng dan kucing. Bercakaran dan berlawan.Tapi alhamdulillah syukur Ya Allah.. Madu aku teramat baik dan aku d0akan syurga teragung utk dia dan anak-anak kerana keikhlasan hatinya.

Hingga ke saat ini, Puan Siti enggan utk memijak rumah agam kami kerana katanya, ibu mentuanya dulu pernah mengh4ramkan kakinya menjejak ke rumah suami.Andai dia melakukannya, ibu mentua akan menidakkan dia sebagai anak.Andai aku ditempatnya, mungkin aku akan b4ntah seker4snya perilaku ibu mertua.Tapi tidak pada Puan Siti. Dia mengagungkan dan memuliakan ibu mertua sama seperti ibu kandungnya sendiri. Kerana itu, dia hanya menurut.

Pada pembaca budiman, Aku harap kita sama-sama ambil iktibar bahawa dalam kesenangan kita, ada air mata 0rang lain yang kita lupa.Sebagaimana aku sedang belajar utk ikhlas seperti madu aku, anak-anak pembaca budiman juga belajarlah utk ikhlas. Inshaa Allah, syurga untuk kita semua.Amin.

Sungguh mulia hati madunya. Ramai wanita yang hebat dan baik di alam realiti bukan sekadar di dalam drama. Sem0ga hubungan mereka berdua kekal baik selamanya.Kredit:kisahjalanan.Apa Kata Anda.M0h0n maaf jika ada tersilap dan salah..Terima Kasih krn sudi membaca

Leave a Reply