Sekian Lama Mengunci Mulut,Akhirnya Mira Filzah Dan Emir Akan Disatukan Sebagai Suami Isteri Malam Ini

Sila baca dibawah ini untuk maklumat penuh dan lengkap. Terima kasih kerana membaca artikel kami ini.

Selepas sekian lama mengunci mulut, pelak0n dan pengacara, Mira Filzah mengesahkan bakal melangsungkan pernikahan dengan jejaka pilihan hati, Wan Emir Astar Wan M0hammad Khair-il Anuar di sebuah pusat k0nvensyen di Bukit Kiara, di sini, malam ini.

Siapa sangka, melalui mesej langsung (DM) berunsur ker0hanian yang dilayang tetapi tidak dilayan Mira pada mulanya, membawa pasangan merpati dua sej0li ini ke gerbang perkahwinan.

Bertemu buat kali pertama, 0kt0ber lalu, akhirnya, selepas dua bulan mengenali hati budi, Mira dan Emir memilih malam ini untuk disatukan sebagai suami isteri. Disember lalu, Emir menghantar r0mb0ngan keluarga untuk merisik pelak0n Pujaan Hati Kanda itu sebagai suri hidupnya.

Segala-galanya bagaikan dipermudahkan seperti luahan Mira kepada BH 0nline usai majlis khatam al-Quran di kediaman keluarganya di Bangi, Jumaat lalu. Lima kali bertemu, tanpa ragu-ragu Mira memberitahu ibu hasrat hati mengakhiri zaman bujang bersama Emir.

“Jika hendak diterangkan apakah keistimewaan yang membuatkan hati saya terpaut kepadanya, sukar untuk dijelaskan. Namun, apa b0leh saya katakan, dia lelaki yang baik. Sejak pertemuan pertama, saya selesa dan serasi dengannya,” kata Mira sambil menambah dalam pertemuan pertama itu, dia ditemani dua sahabat baiknya.

Mendedahkan bagaimana hubungan mereka terjalin, Mira berkata, ketika dihubungi Emir melalui DM di Inst4gram (IG), Ramadan tahun lalu, dia tidak membalasnya. Ketika itu, Mira memikirkan Emir tidak lebih seperti peminat yang lain. Tidak putus asa dengan tindakan Mira, Emir mengambil langkah lebih agr3sif apabila menghantar DM kepada ibu Mira.

“Selepas gagal berhubung dengan saya, Emir tidak berputus asa apabila menghantar DM kepada emak. Saya tidak tahu apa yang Emir katakan pada emak. Tetapi emak beritahu, beliau kenal Allahy4rham bapa Emir dan menceritakan mengenai latar belakang keluarganya kepada saya,” katanya. Terus berk0ngsi cerita, Mira mengaku sejak setahun dua ini, dia malas memikirkan s0al cinta.

“Saya mahu lepaskan adik b0ngsu terlebih dulu dan f0kus kepada kerja sahaja. Saya juga malas hendak memulakan perhubungan selepas melalui beberapa kegagalan sebelum ini.

“Bagaimanapun, emak meminta saya cuba mengenali Emir dan berjumpa dengannya. Punca saya terbuka hati semuanya disebabkan ibu bapa. Jadi, saya membalas DM daripada Emir dan hubungan itu berlanjutan ke aplikasi Whats4pp,” katanya.

Namun, akui Mira, sebelum membuat keputusan bertemu Emir, dia berharap, biarlah hubungan itu mempunyai hala tuju. Pada usianya yang mencecah 27 tahun, Mira mengaku malas menjalin hubungan cinta lama-lama.

Bagaimanapun, dia tidak menyangka, hatinya terpaut kepada jejaka berkelulusan dari United Kingd0m (UK) dan bertugas sebagai arkitek sejak pertemuan pertama.

“Saya selesa dan 0kay mengatur pertemuan seterusnya. Selepas lima hingga enam kali berjumpa, saya beritahu emak mahu berkahwin dengan Emir, namun, dia masih belum melamar saya .

“Saya tidak tahu kenapa tetapi mungkin disebabkan gerak hati yang merasakan keputusan itu adalah tepat. Jadi, saya terus beritahu emak hasrat hati untuk berkahwin. Apabila saya beritahu Emir mengenai rancangan untuk melangkah ke fasa seterusnya, dia juga sebenarnya ada hasrat sama.

“Tetapi dia bimbang jika saya anggap terburu-buru. Semua ini tidak akan terjadi tanpa restu emak dan ibu yang memudahkan lagi niat kami berdua,” kata Mira yang membawa Emir bertemu kedua 0rang tua secara tidak dirancang di Subang Jaya, Selang0r.

Mira berkata, ketika itu, ibu bapanya baru menghadiri sebuah majlis perkahwinan manakala dia dan Emir sedang menjamu selera.

“Semuanya berlaku tanpa dirancang. Saya tidak sempat membawa Emir pulang ke rumah untuk memperkenalkannya kepada emak dan abah. Kebetulan pada hari itu, kami berempat ada di Subang Jaya. Jadi saya buat keputusan untuk membawa Emir berjumpa emak dan abah buat kali pertama” katanya.

Sementara itu, Mira menyangkal sangkaan ramai Emir adalah teman sek0lahnya. Sebaliknya, kata Mira, dia tidak mengenali Emir sebelum ini. Bagaimanapun Mira tidak menafikan khabar angin mereka bakal disatukan, bulan depan.

Namun, disebabkan pandemik C0V1D19, Mira memberitahu, majlis perkahwinan terpaksa dipercepatkan berikutan kakak sulung yang menetap di New Y0rk, Amerika Syarikat (AS), pulang ke sini untuk majlis resepsi adik b0ngsu mereka.

“Betullah seperti yang dilap0rkan media sebelum ini, saya dan Emir sepatutnya disatukan, 0kt0ber ini. Tetapi disebabkan kakak tidak b0leh berulang alik dengan kerap kerana terpaksa menjalani temp0h ku4rantin selama 14 hari, jadi saya terpaksa mempercepatkan tarikh pernikahan.

“Adik b0ngsu pula terpaksa menunda sedikit pernikahan supaya kakak b0leh menyaksikan perkahwinan kami berdua. Kakak hanya dapat bersama sehingga es0k, selepas itu dia perlu pulang ke AS kerana anak saudara akan memulakan sesi persek0lahan yang baharu,” katanya.

Mira yang akan mengadakan tiga majlis resepsi berkata, demi kepuasan, dia mengeluarkan bajet sendiri dan tidak mahu bergantung kepada tajaan. Lagipun, dengan cara ini, dia b0leh menentukan k0nsep perkahwinan mengikut cita rasa sendiri.

Majlis resepsi kedua akan berlangsung di H0tel di Le Meridien, Putrajaya, malam es0k, yang bakal dipancarkan secara langsung TV3. Satu lagi majlis resepsi akan diadakan di sebuah premis acara di Puch0ng, Ahad ini dan disiarkan secara langsung melalui pr0gram Mel0di.

Sementara itu mengenai rancangan berbulan madu pula, Mira dan Emir merancang bercuti di Langkawi. Apa Kata Anda. M0h0n maaf jika ada tersilap dan s@lah.. Terima Kasih! Kredit Bharian

Leave a Reply