Sisi Berbeza ketika Kr1sis,Dr Noor Hisham Antara 3 Pakar Yang Menjadi Perhatian Dunia Dan Digelar “Wajah Paling Dipercayai”

Sila baca dibawah ini untuk maklumat penuh dan lengkap. Terima kasih kerana membaca artikel kami ini.

NAMA tiga t0k0h perubatan kini menjadi perhatian dunia dan digelar ‘wajah paling dipercayai’. Se0rang daripada figura berkenaan adalah Ketua Pengarah Kesihatan Malaysia, Datuk Dr N00r Hisham Abdullah yang digelar pahlawan, sumber inspirasi dan her0 0leh pengikutnya di laman Faceb00k.

P0rtal China Gl0bal Televisi0n Netw0rk (CGTN) melap0rkan, selain Dr N00r Hisham, dua lagi t0k0h perubatan yang mendapat perhatian adalah Dr Anth0ny Fauci dari Amerika Syarikat (AS) dan Dr Ashley Bl00mfield dari New Zealand.

Ketiga-tiga t0k0h perubatan itu menampilkan sisi berbeza dalam waktu membimbangkan dunia ketika ini dengan menyampaikan maklumat dan saranan kesihatan untuk menenangkan 0rang awam.

Kira-kira dua bulan lalu, tiada sesiapa mengenali ketiga-tiga lelaki berkenaan namun, hari ini nama mereka disebut-sebut malah diberi gelaran ‘buah hati’, ‘bintang r0ck’ dan ‘her0 negara’ di s0sial media.

Dr Fauci, 79, adalah Pengarah Institut Alergi dan Peny4kit Berj4ngkit AS (NIAD) manakala, Dr Bl00mfield, 54, dan Dr N00r Hisham, 56, adalah ketua pengarah kesihatan di kementerian kesihatan negara masing-masing.

Mereka juga bukan menteri kabinet namun, bertanggungjawab untuk menyampaikan perkembangan terkini keadaan semasa p4ndemik C0v1d19.

Walaupun ada masanya kerajaan bertindak lambat atau mengeluarkan arahan yang mengelirukan, ketiga-tiga t0k0h ini akan memainkan peranan untuk memastikan 0rang awam kekal tenang dengan menyampaikan fakta meyakinkan.

Dr Fauci mengetuai NIAD sejak 1984 dan menjadi penasihat perubatan kepada enam presiden AS serta pernah ‘memer4ngi’ H1V/A1DS, Z1ka dan Eb0la.

Dr N00r Hisham pula menyandang jawatan Ketua Pengarah Kesihatan sejak 2013 dan masih menjalankan tugas sebagai perunding kanan dan pakar bedah end0krin di H0spital Putrajaya.

Manakala, Dr Bl00mfield sebelum ini bertugas di United Kingd0m dan New Zealand serta pernah menyertai Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WH0) di Geneva.

Dr Fauci dilap0rkan bertugas antara 16 hingga 18 jam sehari sejak beberapa minggu lalu dan melayani sesi temubual dengan semua rangkaian televisyen yang ada.

Dr N00r Hisham pula belum pernah gagal membuat hantaran di Tw1tter dan Faceb00k walaupun pada lewat malam untuk memberikan maklumat terkini berkaitan situasi C0v1d19 di Malaysia.

Lebih menarik lagi, hari Dr Bl00mfield mengambil cuti rehat menjadi tajuk utama akhbar di New Zealand bulan lalu dengan paparan “Akhirnya Bl00mfield Mengambil Cuti Sehari”.

Apa Kata Anda. M0h0n maaf jika ada tersilap dan s@lah.. Terima Kasih! Kredit Harian Metr0

Leave a Reply