Suami isteri dan anak kecil terpaksa makan nasi berlauk gula selepas terputus wang simpanan akibat PKP

Sila baca dibawah ini untuk maklumat penuh dan lengkap. Terima kasih kerana membaca artikel kami ini.

Individu-individu berkeluarga berpendapatan rendah mungkin menjadi g0l0ngan paling terkesan ek0ran Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang dilaksanakan memakan masa hampir sebulan.

Sementara mereka yang bekerja dengan gaji bulanan b0leh sahaja membeli bahan makanan yang terputus bekalan untuk santapan keluarga, terdapat ramai keluarga lain yang tidak dapat berbuat demikian.

Ketua keluarga yang bekerja dengan gaji harian misalnya merasai keperitan ini setelah PKP dilaksanakan, sehingga ada yang terpaksa mengikat perut atau berpuasa kerana ketiadaan wang untuk membeli makanan.

Sinar Harian melap0rkan sebuah keluarga yang tinggal di Pasir Gudang, J0h0r mengalami kesulitan setelah terputus wang simpanan untuk membeli bahan keperluan makanan.

Bapa kepada se0rang anak, R0slan A Aliudins, 30 tahun, berkata isterinya, Nurul Nisa Irmin, 26 tahun hanya mampu memasak nasi atau bubur nasi berlauk gula selepas menerima sumbangan dari Persatuan Penduduk Taman Cendana sejak beberapa hari yang lalu.

Berasal dari Lahad Datu, Sabah, R0slan tinggal di J0h0r selama hampir 10 tahun dengan menyara keluarganya sebagai pekerja pendawaian elektrik.

Sejak PKP dilaksanakan, sumber pendapatan hariannya sebanyak RM800 sebulan telah terjejas teruk dan dia menjadi buntu kerana tidak dapat menyediakan keperluan asas itu buat keluarganya.

“Sejak PKP bermula, saya tidak dapat bekerja, walaupun menerima permintaan untuk menyelesaikan kerja-kerja pendawaian di kejiranan. Pada mulanya, saya b0leh mencatu duit belanja, tetapi selepas kira-kira satu minggu yang lalu, kesemua simpanan saya telah kehabisan,” kata R0slan yang pilu.

Selepas mengajukan masalah kewangannya kepada Pengerusi Persatuan Penduduk Taman Cendana, Encik Shamsul Bahrin Ibrahim, keluarganya telah diberi bantuan dan sumbangan berupa bahan makanan beras dan gula.

“Sejak empat hari lalu, menu kami ialah makan nasi k0s0ng atau bubur dengan gula selain nasi g0reng,” tambahnya.

Namun, syukur kini R0slan dan keluarganya telah menjadi salah se0rang penerima bantuan dalam kalangan 3,000 penerima bantuan makanan yang disediakan 0leh pasar raya Ec0nsave kepada penduduk taman itu yang menyumbang ikan dan sayur-sayuran buat keperluan mereka.

Bersyukur atas sumbangan itu, R0slan berharap temp0h PKP akan berakhir tidak lama lagi supaya dia dapat kembali bekerja dan menyediakan keperluan harian seperti biasa buat keluarga tercintanya.

Sem0ga R0slan dan keluarganya terus cekal meneruskan kehidupan, sama seperti kebanyakan warga Malaysia berpendapatan rendah lain yang turut melalui kesukaran yang sama.

Sama-sama kita berd0a dan terus bertahan, sem0ga pandemik v1rvs ini akan segera berakhir bagi memb0lehkan semua 0rang menjalani kehidupan seperti biasa. Apa Kata Anda. M0h0n maaf jika ada tersilap dan s@lah.. Terima Kasih!

Leave a Reply