Sudah-sudahlah…berhenti ganggu anak saya!-Misha Omar

Sila baca dibawah ini untuk maklumat penuh dan lengkap. Terima kasih kerana membaca artikel kami ini.

DUA tahun lalu, Misha 0mar pernah menzahirkan kekesa4lannya. 0mbak hatinya ketika itu bagai dihempas gel0mbang. Beliau bukan sahaja berkecil hati malah amar4hnya membuak-buak dengan sikap segelintir warga maya yang disifatkan tidak beradab terhadap anak sulung kesayangannya, Muhammad Adam Emir (Adam).

Menerusi laman s0sial Instagram (IG) peribadinya, Misha menitipkan ‘am4ran‘. Dengan nada penuh keteg4san, beliau meminta masyarakat berhenti menyebut istilah anak angkat.

Pun begitu, c0retan wanita berusia 38 tahun itu umpama mencurahkan air ke daun keladi. Bayangkan sehingga kini, situasi sama tetap menerpa. Neizen tetap mengkr1tik Adam dan dirinya.

“Ya, benar Adam ialah anak angkat dan fakta ini akan kekal hingga hujung ny4wa. Lagipun umum mengetahui perkara ini kerana saya tidak pernah merahsiakan dan berselindung, malah dia (Adam) sendiri mengetahui statusnya sejak kecil.

“Namun, Adam kini sudah berusia 14 tahun, maka sudah-sudahlah bertanya dan meninggalkan k0men seperti ‘0h… inilah anak angkat tu ya? Dah besar dia ‘. T0l0nglah jaga hati Adam kerana kadangkala dia membaca k0men-k0men yang singgah di IG saya,“ luah Misha dalam nada masyghul menahan sebak.

Keagungan cinta adik, abang

Bicara penyanyi bersuara lunak itu, melabelkan Adam dengan istilah anak angkat secara berterusan adalah tindakan yang tidak s0pan. Naluri keibuannya membuatkannya cepat terguris. Biarpun tidak bertarung nyaw4 melahirkan Adam, tetapi Misha sanggup melakukan apa sahaja demi maruah anak lelaki kesayangannya itu.

Selain Adam, wanita kelahiran Machang, Kelantan itu juga memiliki se0rang cahaya mata, Muhammad Idris Ezzwa berusia empat tahun hasil perkahwinan bersama juruterbang, Firr0s Ezzwan R0sly.

“Sepertimana kasih sayang dan layanan diberikan kepada Idris, Adam juga memper0leh curahan yang sama daripada saya dan suami. Kami tidak pernah ‘menganaktirikannya‘ kerana keperibadian dan kemurnian hati Adam merupakan anugerah terindah dalam keluarga kami.

“Paling menyentuh hati apabila dia sentiasa ringan mulut menuturkan ucapan terima kasih kerana sudi menjaganya sejak dilahirkan. Tutur Adam, jika kami tidak dipertemukan, dia tidak tahu untung nasibnya pada hari ini,“ ujar juara kateg0ri V0kal Terbaik Anugerah Juara Lagu sebanyak tiga kali itu.

Dengan bait-bait penuh ketulusan, Misha meneruskan naratif ceritanya. Katanya, kebahagiaan beliau dan suami berkali ganda apabila ALLAH menghadirkan Adam, sekali gus bertindak sebagai anak sulung mereka.

“Masih segar dalam k0tak mem0ri ketika mengandungkan Idris. Adam datang menghampiri saya berk0ngsi rasa yang membuatkan hati ini berbunga-bunga. Pada waktu itu dia sangat terharu kerana saya ‘menghadiahkannya‘ adik.

“Keterujaan Adam kian memuncak apabila berpeluang mendakap Idris. Saya bersyukur kerana dia amat menyayangi adiknya walaupun jarak usia 10 tahun.

“Bahkan, jika saya keluar atas urusan kerja, suami pula tiada di rumah, maka Idris akan dijaga sepenuhnya 0leh Adam,“ jelas Misha yang sudah tiga tahun menguruskan rumah tangga sendiri tanpa bantuan pembantu rumah.

Ditebak pertanyaan sejauh mana kemampuan Adam mengurus adik kesayangannya? Pelantun lagu Sampai Bila tersebut pantas memberi gambaran bahawa keupayaan Adam melebihi daripada usianya.

“Jika Idris bersama Adam di rumah, saya tak perlu bimbang kerana kematangannya mententeramkan jiwa. Dia bukan sahaja mampu menyuapkan makanan, bahkan berupaya menukar lampin dan membersihkan n4jis adiknya.

“Adam sedikit pun tidak mengeluh, sebaliknya berasa bangga kerana berjaya melunaskan tanggungjawab se0rang abang. Baginya, Idris ialah keutamaannya. Kasih sayang yang dipamerkan mereka berdua sangat utuh. Sebab itu, saya mudah melenting apabila 0rang luar berterusan mempers0alkan status Adam,“ tegasnya.

TUTUR Misha, beliau dan suami bersyukur biarpun Adam berusia 14 tahun, tetapi sudah cukup matang dan prihatin menguruskan Idris.

Rujuk tiga pakar

Meny0r0t kisah Misha membesarkan Adam dalam temp0h 14 tahun, ia bukanlah satu perjalanan yang mudah. Ibu anak dua yang selesa dengan imej rambut pendek itu menyifatkan keputusan untuk menjaga anak angkat tidak b0leh dipandang ringan.

Apatah lagi, ketika menjaga Adam, beliau masih bujang dan baru sahaja menginjak usia 24 tahun. Justeru, pelbagai aspek perlu diperhalusi dengan teliti demi kesejahteraan semua pihak khususnya anak tersebut.

K0ngsi bekas pelajar Sek0lah Menengah Kubang Kerian 1, K0ta Bharu, Kelantan itu, mereka yang ingin mengambil anak angkat wajar mempersiapkan diri dari segi mental, fizikal dan ilmu.

“Jangan malu bertanya mereka yang lebih arif tentang isu ini (anak angat). Ingat, ya, menjaga anak 0rang tak sama seperti kita memelihara anak kucing yang mana apabila tidak suka b0leh dibiarkan begitu saja. Anak-anak ini adalah amanah ALLAH yang perlu dijaga dengan baik. Atas fakt0r tersebut, sebelum mengambil Adam saya telah merujuk dan mendapatkan pandangan d0kt0r, ustaz dan kaunsel0r.

“Hasil k0nsultasi bersama d0kt0r misalnya, saya berlapang dada makan pil h0rm0n bagi menghasilkan susu badan untuk menyusukan Adam. Inisiatif ini dilaksanakan bagi mengelakkan kesulitan isu mahram apabila Adam akil baligh kelak,“ ceritanya.

Dalam pada itu, Misha turut berterus terang dengan Adam bahawa dirinya anak angkat pada usia enam tahun. Namun begitu, beliau berhati-hati menyusun ayat memandangkan umur anaknya pada ketika itu masih mentah.

“Saya kerap memberitahunya Adam bertuah memiliki dua ibu penyayang. ‘Mak di sana mengandung dan melahirkan. Dek terlalu sayang dan enggan membiarkan Adam hidup serba kekurangan, maka diserahkan kepada ibu untuk menjaga dan menyediakan segala kelengkapan‘.

“Selain itu, saya turut menasihatkan Adam belajar rajin-rajin untuk memper0leh pekerjaan yang bagus supaya dapat membantu ibu kandungnya pula. Apabila k0munikasi seumpama ini dilakukan secara k0nsisten, secara tidak langsung ia dapat mengelakkan Adam berasa rendah diri, sebaliknya dihargai,“ kata Misha berk0ngsi tip yang disy0rkan kaunsel0r.

Apa Kata Anda. M0h0n maaf jika ada tersilap dan s@lah.. Terima Kasih! Sumber SINARPLUS

Leave a Reply