“Tak ada duit nak makan..”-Dua Lelaki Ini Rela Masuk J4il Lepas Ditangkap P0lis Langgar PKP Sebab Memancing

Sila baca dibawah ini untuk maklumat penuh dan lengkap. Terima kasih kerana membaca artikel kami ini.

Hurm, tak dapat nak marah bila baca k3s ni, jadi kesian adalah, dua lelaki dari SUngai SIput, Perak ini dah langgar PKP sebab pergi memancing untuk makanan harian mereka.

Dan disebabkan nak elak daripada dibayar d3nda lepas ditangkap p0lis, mereka memilih untuk dipenj@rakan sebab dah tak ada duit.

Menurut W0RLD 0F BUZZ, Chen yang berusia 45 tahun dan Zh0ng yang berusia 56 tahun itu adalah pekerja pengubahsuaian bumbung dengan upah harian sebanyak RM100. Walau bagaimanapun, mereka tidak mempunyai apa-apa pendapatan sejak PKP.

Tak tahu nak ‘gali’ duit dari mana, mereka tiada pilihan tetapi untuk pergi memancing demi kelangsungan hidup dan mendapatkan sumber makanan mereka sendiri.

Dilap0rkan bahawa mereka berdua telah pergi ke sebuah k0lam di Rimba Panjang kira-kira pukul 5 petang semalam (2 April) tetapi dit@ngkap 0leh pegawai p0lis.

Chen dan Zh0ng berkata di m@hkamah m@jistret bahawa mereka tidak mempunyai wang dan terpaksa keluar memancing untuk dapatkan makanan untuk dimakan. Tujuan mereka hanyalah satu iaitu memancing dan ia adalah untuk kegunaan mereka sendiri, tanpa berniat untuk menjual tangkapan mereka kepada 0rang lain.

Walau bagaimanapun, kerana mereka tidak mempunyai wang, mereka memilih untuk dipenj@rakan selama tiga bulan untuk elak dari membayar dend@ yang dikenakan iaitu sebanyak RM1,000.

Nampaknya mereka berdua adalah g0l0ngan yang betul-betul terjejas dalam pelaksanaan PKP ini yang kini telah memasuki fasa kedua. Nak m@rah pun tak b0leh, sebab kita tak ada di tempat mereka.

Apa Kata Anda. M0h0n maaf jika ada tersilap dan s@lah.. Terima Kasih! Kredit l0bakmerah

Leave a Reply