“Tak Payah P Jumaat,Zohor Kat Rumah..Baik Tak Payah Pergi Kerja Sekolah Juga”-Rita Rudaini

Sila baca dibawah ini untuk maklumat penuh dan lengkap. Terima kasih kerana membaca artikel kami ini.

S0lat Jumaat di seluruh Perlis, hari ini, dib4alkan dan diganti dengan sembahyang z0h0r di rumah selepas mengambil kira situasi semasa penvlaran C0VID-19.

Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Perlis (MAIPs) ketika mengumumkan perkara itu dalam satu kenyataan, hari ini, menjelaskan keputusan berkenaan dibuat selepas mendapat perkenan Raja Perlis, Tuanku Syed Sirajuddin Syed Putra Jamalullail, semalam.

“Hal ini adalah rentetan perkembangan terbaru seperti yang telah dimaklumkan KKM. Justeru, pihak kementerian meminta agar sebarang perhimpunan berskala besar, termasuk aktiviti agama, hendaklah dielakkan,” katanya.

Susulan itu pelak0n Rita Rudaini tampil membangkitkan isu berkaitan pembatalan mendirikan s0lat Jumaat di masjid di Perlis hari ini. S0al Rita, keputusan itu seperti tidak relevan apabila sebaliknya digantikan dengan s0lat z0h0r di kediaman masing-masing.

“Mmm… Macam tak kena ja, tak payah pergi s0lat Jumaat, Z0h0r kat rumah? Kalau macam tu pejabat tak payah pergi, kerja kat rumah saja. Sek0lah tak payah pergi, sek0lah kat rumah saja. Macam mana?

Jangan t@kut pergi masjid kan tempat selamat. Lepas s0lat Jumaat ramai-ramai tu buat s0lat hajat pula, d0a ramai-ramai. S0lat Jumaat kan lebih baik… mmm, entahlah. Mufti Perlis lebih ‘arif’ kan?” tulis Rita menerusi akaun 1nstagramnya pada Jumaat.

Sementara itu, ruangan k0men 1nstagram pelak0n Mami Jarum itu dihujani pendapat daripada netzen yang meny0k0ng dan mengec@m pandangan Rita.

Dalam pada itu, MAIPs turut mengingatkan pihak pengurusan masjid di negeri ini supaya memainkan peranan untuk membantu usaha mengekang penvlaran C0VID-19.

“Pengurusan masjid di seluruh Perlis hendaklah mengelak daripada melaksanakan apa-apa aktiviti perhimpunan awam berskala besar buat masa ini. Maka, dinasihatkan agar individu Muslim sentiasa mengambil langkah pencegahan bagi mengelakkan penvlaran C0VID-19,” katanya.

Apa Kata Anda. M0h0n maaf jika ada tersilap dan s@lah.. Terima Kasih! Kredit Gempak,IG Rita Rudaini

Leave a Reply