Teguran PU Azman Bila Ada Yang Berker4s Nak Teruskan B0ikot Buat Ramai Insaf Seketika

Sila baca dibawah ini untuk maklumat penuh dan lengkap. Terima kasih kerana membaca artikel kami ini.

Isu berkenaan statement tidak sepatutnya dibuat 0leh Muzaffar Jakel masih menjadi perbualan hangat di media s0sial. Entri Muzaffar yang juga adik kepada b0s besar Jakel, Datuk Far0z di 1nstagram yang menyentuh tentang ‘Melayu’ mendapat kec4man 0rang ramai.

Menyedari kekhilafan tersebut, Muzaffar telah membuat perm0h0nan maaf kepada rakyat Malaysia terutama 0rang Melayu. Malah Datuk Far0z sebagai pengarah urusan Jakel turut mem0h0n maaf.

Meskipun begitu, berdasarkan k0men-k0men di laman s0sial, rata-rata 0rang ramai masih belum memaafkan. Lebih teruk, segelintir individu mengajak 0rang ramai supaya memb0ik0t Jakel dek kerana keterlanjuran kata-kata adik kepada b0s besar Jakel itu.

Ibarat kata terlajak perahu b0leh diundur, terlajak kata buruk padahnya. Tapi yang menerima padahnya pula 0rang lain, iaitu si abang (Datuk Far0z) meskipun yang membuat silap adalah adiknya.

PU Azman bersuara

Tampil bersuara, Pencetus Ummah (PU) Azman telah menyuarakan pendapat beliau tentang isu tersebut. Sesuai dengan statusnya sebagai se0rang pendakwah, PU Azman mengajak 0rang ramai supaya berlapang dada dan ingat Allah.

Menurut PU Azman, perasaan m4rah ada hadnya. Tidak sepatutnya sese0rang itu membuat k0men yang mengajak 0rang lain berbuat sesuatu yang bertentangan dengan agama.

“Cik Man juga Melayu. M4rah juga melabuh rasa. Tapi sampai bila. Ketika dia mel0ntarkan sentimen perbezaan, cuba kita cari apa yang kita sama dengan dia.”

Tambah PU Azman lagi, ketika sesama mukmin berseteru, ada yang lain meraikan kemenangan. Bukankan Allah memujuk kita dalam surah al Hujur0t ayat 10.

Kita nak terus ingat kesilapan dia, silakan. Kerana itu s0al ingatan.Tapi memaafkan adalah satu kewajipan kerana itu s0al tuntutan.

Ketika kita menuding jari kepada 0rang yang menghin4, kerana tidak ikut Sunnah Rasul dalam berkata baik, kita juga terpalit tidak mengikut sunnah Rasul dalam memaafkan.

Apa Kata Anda. M0h0n maaf jika ada tersilap dan s@lah.. Terima Kasih!

Leave a Reply