TIDAK SAH Nikah 0nline -Ramai terkejut Bila Ustaz Abu Syafiq Menyuarakan Pandangan

Sila baca dibawah ini untuk maklumat penuh dan lengkap. Terima kasih kerana membaca artikel kami ini.

Penjelasan Akad Nikah Dalam Musim PKP secara Atas Talian 0leh Ustaz Abu Syafiq. Akad nikah secara 0nline yang seperti dilakukan dalam vde0 itu adalah batil kerana terdapat unsur gharar yang jelas ketika majlis tersebut.

Ia perlu dilakukan semula dengan cara wakil pun memadai kerana mazhab 4 mengharuskan wakil yang sah pada Ijab dan Qabul dalam akad Nikah. Agama Islam adalah mudah dan tidak susah sehingga terpaksa buat vde0 akad yang tersangkut-sangkut ketika akad.

Kejahilan pemimpin yang memimpin agama juga sangat menj1jikkan dan menyusahkan serta menampakkan Islam se0lah agama yang main-main.

Perkahwinan akad nikah bila pasangan saling berjauhan dibenarkan 0leh Islam dengan pengantin lelaki atau wali perempuan mewakilkan untuk Qabul atau Ijab kepada wakil yang sah dengan cara yang sangat mudah.

Nabi Sh0llahu’alaihi wasallam mewakilkan Saidina Amru bin Umayyah untuk Qabul akad nikah Saidatuna Ummu Habibah ketika dia di Habsyah. Saiduna Abu R0fi’ juga diwakilkan Nabi Muhammad untuk qabul akad nikah Baginda keatas Saidatuna Maimunah ketika berada dikawasan berlainan.

Sistem akad secara wakil ini adalah diyakini halal terutama apabila timbul 1su kesulitan bertemu dua pihak mempelai disisi Mazhab Syafie, Maliki, Hambali dan Hanafi. Ia lebih Aslam. Jauh dari syubhah bahkan dilakukan 0leh Baginda Nabi sendiri untuk memberi panduan kepada kita.

Manakala akad nikah 0nline seperti tersebar itu kebanyakkan ulama melarangnya. Mengapa tinggalkan yang yakin, pilih pula yang syubhah. Kerana itu kita pesan banyak kali. Bila Wahhabi kuasai kepimpinan agama Islam maka lebih celaru dari cerah.

Rata-rata warga maya terkejut dengan kenyataan Ustaz Abu Syafiq

Semalam tul@r di s0sial media mengenai berita pasangan pengantin pertama di Malaysia akad nikah secara 0nline di rumah masing-masing. Lebih menarik perhatian ramai adalah mereka merupakan pasangan pengantin pertama di Malaysia yang melalui fasa pernikahan ini disebabkan sekatan pergerakan akibat p4ndemik C0v1d19.

Apa Kata Anda. M0h0n maaf jika ada tersilap dan s@lah.. Terima Kasih!

Leave a Reply