Tidak sempat ke h0spital,wa4nita ini hadapi saat getir bersa4lin di kawasan dataran mujur ada akak p0lis membantu

Sila baca dibawah ini untuk maklumat penuh dan lengkap. Terima kasih kerana membaca artikel kami ini.

Se0rang wanita bukan sahaja terpaksa melalui saat-saat mencabar apabila melahirkan bayinya ketika pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP). Tetapi dia menempuh detik mencem4skan selepas melahirkan bayinya di kawasan Dataran T0dak, di sini, malam tadi.

Dalam kejadian jam 10.30 malam itu, Pahmah Nastih, 38, dari Kampung Kasuapan, Pulau Gaya, di sini, tidak sempat dibawa Ke H0spital Wanita dan Kanak-Kanak Sabah (HWKKS), Likas.

Menceritakan detik cemas itu, abang ipar Pahmah, Halilih Ladjahali, 50, berkata Pahmah tiba-tiba mengadu rasa s4kit hendak bersalin sebelum dia bersama isteri bergegas membawanya menaiki b0t dari Kampung Kasuapan menuju ke Jeti Pasar Besar K0ta Kinabalu.

“Sebaik tiba di jeti, saya cuba mendapatkan kenderaan untuk pergi ke HWKKS namun keadaan di kawasan itu lengang kerana temp0h PKP.

“Pada masa sama saya meminta bantuan angg0ta p0lis yang bertugas menguatkuasakan PKP untuk menghubungi ambulans,” katanya ketika ditemui di perkarangan HWKKS. Menurutnya, ketika dia bersama isteri memapah Pahmah menuju ke jalan utama, Pahmah mengadu sakit perut hendak bersalin.

“Isteri saya kemudian menenangkannya dan kebetulan dua angg0ta p0lis termasuk se0rang angg0ta wanita yang sedang membuat r0ndaan terus menghulurkan bantuan.

“Tidak lama selepas itu, isteri saya memaklumkan kepala bayi sudah kelihatan sambil angg0ta p0lis wanita terbabit membantu Pahmah bersalin di kawasan Dataran T0dak,” katanya. Beberapa minit kemudian ambulans dari HWKKS tiba dan membawa Pahmah bersama anak perempuan yang selamat dilahirkan.

“Saya dan isteri tinggal serumah bersama Pahmah dan ketika itu suaminya tiada di rumah kerana keluar ke laut menangkap ikan. Alhamdulillah, d0kt0r memaklumkan Pahmah dan anaknya dalam keadaan baik dan stabil,” katanya.

Sementara itu, Ketua P0lis Daerah K0ta Kinabalu, Asisten K0misi0ner Habibi Majinji, berkata ketika kejadian itu, dua angg0ta p0lis termasuk se0rang angg0ta p0lis wanita sedang membuat pemantauan dan r0ndaan di sekitar kawasan Pasar Besar K0ta Kinabalu dan Dataran T0dak bagi menguatkuasakan PKP.

“Melihat situasi itu, angg0ta p0lis wanita itu kemudian segera membantu dengan ditemani 0leh kakak wanita terbabit dan wanita itu selamat melahirkan bayinya.

“Wanita bersama anaknya kemudian dibawa menaiki ambulans untuk dihantar ke HWKKS bagi menjalani rawatan lanjut,” katanya ketika dihubungi.

Katanya, walaupun dalam keadaan PKP, menjadi tanggungjawab angg0ta p0lis membantu 0rang ramai dalam keadaan kesusahan lebih-lebih wanita terbabit hendak bersalin dan amat memerlukan pert0l0ngan.

Apa Kata Anda. M0h0n maaf jika ada tersilap dan s@lah.. Terima Kasih! Sumber BH 0nline, ohmymedia

Leave a Reply