“Tiga kali dia minta,tapi saya tetap tak bagi..”-Tunang Terkilan Permintaan Terakhir Maya Tak ditunaikan

Sila baca dibawah ini untuk maklumat penuh dan lengkap. Terima kasih kerana membaca artikel kami ini.

Tunang kepada penyanyi Maya Matahari, Haziq Khairil melahirkan rasa terkilan apabila permintaan arw@h untuk memakai cincin perkahwinan yang dibeli untuk majlis bahagia mereka tidak ditunaikan.

Menurut Muhammad Haziq Khairil, dia tidak membenarkan Maya atau Myanaliza Ruslee, 44, memakai cincin berkenaan kerana mahu menanti hari yang sesuai.

“Dia pergi dengan mudah. Mya menghwmbuskan nafas terakhir semasa dalam perjalanan ke h0spital dan sempat melafazkan kalimah syahadah bersama-sama saya.

“Namun saya sedikit terkilan kerana tak dapat penuhi permintaannya yang berhasrat untuk menyarung cincin pernikahan kami. Lebih tiga kali dia meminta, namun saya terpaksa t0lak kerana belum tiba masa yang sesuai,” kata Haziq kepada mStar. Menurut Haziq mereka merancang untuk disatukan sebagai pasangan suami isteri selepas sambutan Aidilfitri depan.

Terdahulu, jen4zah Maya selamat dimandikan dan di s0latkan di Masjid Tun Abdul Aziz, Petaling Jaya pada pagi Khamis. Jenaz4h kemudian akan dibawa ke Kampung Setia Jaya, Machap, J0h0r untuk disem4dikan.

Pemergian penyanyi, Allahy@rham Maya Matahari, 44, akibat k4nser sarc0ma tahap empat turut meningg4lkan kesedihan mendalam buat teman baiknya, Saida Tarudin.

Bagaimanapun, kakak kepada penyanyi n0mb0r satu tanah air, Datuk Seri Siti Nurhaliza itu sayu tidak dapat memberikan pengh0rmatan terakhir. Hasrat Saida memeluk erat arw@h, namun terbatas dengan masalah kesihatan dilaluinya ketika ini.

“Saya amat sedih tak dapat menziarahi arw4h ketika sedang s@kit. Saya baru sahaja keluar h0spital kerana masalah kesihatan.

“Namun, kenangan bersama arw4h akan tersemat dalam hati. Terlalu banyak kenangan kerana pernah merakamkan single duet berjudul Setia pada 2015. Saya manja dengannya. Arw4h banyak menyimpan cerita peribadi saya,” katanya kepada BH 0nline.

Saida atau nama sebenarnya, Siti N0rsaida Tarudin berkata, arw4h tidak lupa mengajaknya menaiki kereta bersama sekiranya diundang mengadakan persembahan.

“Kami selalu pergi bersama jika ada undangan persembahan. Arw4h sangat menjaga apa yang perlu diambil dan dimakan, termasuk vit4min. Arw4h suka mencantikkan saya dan teman lain.

“Arw@h suka melihat rakan-rakan melaram sakan. Apabila mengh3mbuskan nafas terakhir, nasihatnya jadi pegangan dan penguat semangat. Dia suka menggembirakan 0rang lain. Jika duduk dengannya, kami asyik ketawa. Ada sahaja cerita yang akan diperkatakannya macam tak pernah habis,” katanya dengan sebak.

Mengimbas detik perkenalan hingga jadi sahabat baik, Saida berkata, semuanya bermula pada 2009.

“Tak silap saya kami mula rapat pada 2009 apabila terbabit dengan sebuah persembahan di Putrajaya. Kami menyertai persatuan yang diterajui Datuk AC Mizal.

“Kami tidak akan berenggang, ke mana sahaja bersama. Hubungan akrab seperti adik beradik. Jika kena mar4h, itu satu kebiasaan kerana arw@h suka memberi nasihat dan meng0mel. Arw@h juga se0rang yang tidak l0kek dan pemurah. Arw@h jenis tak berkira termasuk hal kudrat,” katanya.

Saida berkata, bukan mudah menjadi artis, jadi banyak tunjuk ajar jadi panduan.

“Saya banyak melihat sepak ter4jang dan permainan dunia seni daripada arw@h. Banyak suka duk4 kami k0ngsi bersama. Saya lihat arw4h tak suka menyusahkan 0rang lain. Banyak pengalaman yang diper0leh ketika berkawan baik dengan arw@h.

“Jujurnya, tidak mudah menjadi rapat dengannya, jadi saya dikira bertuah. Jika sakit sekali pun arw4h sanggup menguatkan semangat demi mencari rezeki,” katanya.

Maya atau nama sebenarnya, Myanaliza Ruslee menghidap peny4kit k4nser sarc0ma tahap empat yang dider1itai sejak beberapa tahun lalu. Beliau meningg4l dunia di sisi ibunya dalam ambulans, selepas sesak nafas dan dikejarkan ke h0spital.

Apa Kata Anda. M0h0n maaf jika ada tersilap dan s@lah.. Terima Kasih! Kredit Mstar, Bharian

Leave a Reply