Tul4r v1de0 ayah saya masak ketum..-Cikgu buka mulut,v1de0 dihantar hanya kepada ibu murid

Sila baca dibawah ini untuk maklumat penuh dan lengkap. Terima kasih kerana membaca artikel kami ini.

Sejak pagi tadi, vide0 mengenai se0rang murid menjawab s0alan guru berkenaan s0alan “ayah pandai masak apa” telah tul4r di media s0sial.

Guru yang merakam vide0 tersebut juga teruk dike4am netzen kerana dilihat menyalahi etika sebagai se0rang tenaga pengajar di sek0lah kerana sesuka hati merakam situasi di bilik darjah lebih-lebih lagi berkenaan isu tersebut.

Sehubungan dengan itu, guru tersebut yang tidak mend3dahkan identitinya telah menghubungi se0rang aktivis dan juga se0rang guru, M0hd Fadhli telah memuat naik mesej yang diterima daripada guru wanita itu yang menjelaskan hal sebenar.

Dalam penerangan yang dibuat 0leh M0hd Fadhli, ia menunjukkan bahawa berkemungkinan di pihak ibu murid tersebut yang dipercayai menul4rkan vide0 itu sehingga berlegar-legar di media s0sial. Aktivis itu juga turut menerangkan mengenai langkah yang perlu diambil bagi menguruskan isu tersebut mengikut undang-undang sebenar.

Terima kasih kerana pencerahan

Sehubungan dengan pendedahan tersebut, rata-rata warganet telah meninggalkan pelbagai k0men diruangan tersebut. Ada yang masih menyalahkan guru tersebut kerana merakam situasi tersebut dan ada juga yang meminta agar ibu bapa murid itu memberikan kenyataan pula.

Betul ke mak budak tu yang sebarkan?

M0ga semua disi4sat

Terdahulu rakaman berdurasi 15 saat itu mendapat perhatian pakar m0tivasi, M0hd Fairuz Abu atau dikenali Akhi Fairuz Al-Jengkawi yang menyifatkan tindakan tersebut adalah satu bentuk pembvlian.

“Mana etika anda sebagai se0rang guru? Tak fikir ke kesan jangka pendek dan panjang kepada anak ini? Kawan budak ini akan mengata. Ejek setiap hari. Pembvlian berlaku, lagi dan lagi. Netzen lagilah, macam-macam k0men dah ada. Fikirlah panjang sikit. Anda se0rang guru yang sepatutnya menjadi c0nt0h kepada anak murid!,” tulisnya di laman Faceb00k.

Beliau juga berharap agar pihak Kementerian Pendidikan Malaysia mengambil tindakan sewajarnya terhadap guru terbabit yang did4kwa merakam vide0 tersebut sehingga menjadi tul4r. Apa Kata Anda. M0h0n maaf jika ada tersilap dan s@lah.. Terima Kasih! Sumber M0hd Fadhli, 0hmymedia

Leave a Reply