Ustaz Ebit Lew Dipersalahkan Lagi,Selepas Bantu 39 Penduduk Diarah K0songkan Kawasan

Sila baca dibawah ini untuk maklumat penuh dan lengkap. Terima kasih kerana membaca artikel kami ini.

Sebelum ini Ustaz Ebit Lew telah membantu satu keluarga (1 orang ibu bersama 4 anak perempuannya) yang tiada bumbung rumah dan rumah dimasuki air ke rumah baru yang lebih elok.

Kini ustaz ebit lew diuji lagi apabila menerima mesej penduduk sekitar rumah itu untuk tinggalkan kawasan dalam 14 hari sewaktu PKPB.

Semalam tul4r satu posting bahawa 39 penduduk menerima arahan mengosongkan kawasan setelah satu keluarga daif telah dibantu oleh ustaz ebit lew.

Menurut arahan surat itu mereka disuruh berpindah semenjak 8 mei 2020.

Sudah lah ustaz membantu orang susah kali ini dipersalahkan pula kerana membantu. Namun begitu ia menimbulkan pula kisah lain yang menyentuh s3nsetiviti masyarakat tempatan disitu sehingga ada wakil penduduk terpaksa membuat penjelasan.

Penjelasan menurut mereka terpaksa diberikan melalui media sosial kerana terlalu ramai pihak yang mempertikaikan pihak pengurusan kampung dan penduduk asal kerana tidak melihat isu kesusahan keluarga terbabit sehingga pihak luar pula yang datang bantu.

Ada yang memang mengambil kesempatan untuk menagih simpati. Dan tidak dinafikan ada yang memang tulin susah. Tapi kebiasaannya yang tulin ni dia macam malu2 nak menerima atau meminta.

Ada juga yang mesej meminta bantuan..ibu tunggal..bila kita ziarah nak bantu..dia pulak cuba b0m0hkan kita untuk nak jadikan kita sebahagian keluarga mereka. Tiba2 kita jadi binggung, lihat tua pun nampak macam muda..haha..magic kan..tapi alhamdulillah, Allah bantu selamatkan…

Bersasarkan apa yang dijelaskan, ternyata pandangan wakil penduduk kampung itu mempunyai asas. Sebagai orang asal disana, pastinya mereka lebih tahu situasi dan kisah jemaah masing-masing.

Jika ada pihak luar yang ingin membantu, sekurang-kurangnya ziarah dahulu wakil penduduk atau kariah masjid bagi mendapatkan gambaran yang sebenar. Risau nanti keseluruhan penduduk kampung terasa hati akibat dipersalahkan wargamaya.

Dalam pada itu ramai juga yang bersetuju dengan pandangan wakil penduduk tersebut dan meninggalkan k0men.

Apa Kata Anda. M0h0n maaf jika ada tersilap dan s@lah.. Terima Kasih! Kredit budaksitu.pw

Leave a Reply