Ustaz Ebit Lew k0ngsi gambar keluarga miskin,sekali Ustaz Abu Syafiq cakap h4ram pulak

Sila baca dibawah ini untuk maklumat penuh dan lengkap. Terima kasih kerana membaca artikel kami ini.

Ustaz Ebit Lew memang terkenal dengan sikap pemurah dan suka membantu mereka yang dalam kesusahan. Terbaru perk0ngsian beliau mengenai kedaifan sebuah keluarga tul4r di media s0sial. Berikut perk0ngsian Ustaz Ebit

Setelah saya menangis. Air mata rasa bahagia sangat..Setelah berbelas tahun mereka hidup begini. Tinggal di tempat begini. Saya pusing tanya dekat 4 rumah walau hujan basah.. Akhirnya Allah izinkan saya dapat rumah sewa rm800 sebulan. Besar rumah selesa. InsyaAllah saya akan bayarkan sampai bila-bila selagi mampu. Cuma tadi repair elektrik dan air sampai dekat isya. Saya call ambulans swasta bawa pakcik tadi ke h0spital untuk dapatkan rawatan.

Masa masuk rumah adik-adik ni berlari c0p bilik. Yeye pindah rumah. Yeye pindah rumah. Betul ke ustaz pindah rumah. Besarnya rumah ni ustaz. Selesanya. Betul ke ustaz nak bayar? Yer adik. Allah gerakkan semua ni.

Masa dalam kereta adik ni kata ustaz. Dia menangis. Nak qada s0lat semua. Sedih pula rasanya. Makin hiba bila dia0rang ulang. Ustaz jangan lupakan kita 0rang tau.

Es0k saya dah upah 0rang elektrik dan 0rang paip repair air. Teng0k wirering. Lepas tu nak cari perab0t baru dan tilam. Serta nak beli baju-baju dan selipar. Adik ni ada tiada selipar pun. Berebut makan kfc. Semua suka kentang putar. Kena beli set satu-satu lain kali.

Pakcik yang str00ke tadi sebelum naik ambulans pesan pada saya. Setelah saya nasihatkannya bahawa anak ini es0k bakal jadi pemimpin. Ustaz kalau b0leh t0l0ng hantar anak saya belajar yer.

Ya Allah. Hati ini sedih sayu. Saya cuma datang untuk membantu. Tak sanggup nak tinggal manusia tidur ditepi sampah. Maaf saya benar-benar terkejut sangat. Saya menangis dari tadi. Malam ni baru saya b0leh senyum. Maafkan saya jika ada sesiapa hadir tadi saya tak senyum. Saya sayang semua. Kita semua sebuah keluarga. Janganlah salahkan sesiapa.

Namun begitu, ada yang kurang senang dengan pended4han gambar tersebut. Melalui satu status Faceb00k 0leh Ustaz Abu Syafiq yang tidak bersetuju jika gambar mereka yang tidak berkemampuan dan tidak berbaju di muat naik ke s0sial media

Menurut Ustaz Abu Syafiq lagi, Meletak gambar dan vide0 0rang miskin yg susah sehingga memalukan dia adalah ‘4ib’. Har4m!

Sem0ga niat baik Ustaz Ebit menjadi sumber inspirasi kepada yang lain. Namun begitu perkara-perkara yang melibatkan s3nsitiviti masyarakat perlu di lihat kembali

Apa Kata Anda. M0h0n maaf jika ada tersilap dan s@lah.. Terima Kasih! Sumber RentasAsia

Leave a Reply