Warga Emas 80Tahun Did3nda RM1000 Selepas Keluar Menunggu Bantuan Makanan..1ni Tindakan Susulan Penduduk Kampung

Sila baca dibawah ini untuk maklumat penuh dan lengkap. Terima kasih kerana membaca artikel kami ini.

Se0rang warga emas berumur 80 tahun dilap0rkan telah did3nda sebanyak RM1000 kerana mengingkari arahan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) selepas menunggu bantuan makanan di luar rumah.

Warga emas tersebut atau lebih mesra dikenali sebagai Mr. Li dikatakan sedang menunggu berhampiran kawasan rest0ran untuk menerima bantuan makanan pada 10.30 pagi pada Sabtu lalu (11 April), apabila beliau didatangi 0leh angg0ta p0lis.

Mr. Li disyaki telah melanggar Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dengan bersiar-siar di luar rumah, mengakibatkan beliau did3nda sebanyak RM1000.

Menurut Li Junmin, Ketua Pegawai Kewangan Buddha Ayer Kuning, Mr. Li tinggal bersendirian di sebuah rumah usang dan merupakan se0rang yang sangat susah. Beliau kebiasaanya akan men0reh getah, bercucuk tanam atau melakukan apa-apa pekerjaan untuk meneruskan kehidupan untuk mengisi perut.

Terang Li Junmin lagi, untuk membantu g0l0ngan warga emas ketika Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) ini, 0rganisasi Buddha akan membantu mereka dengan menyediakan dua hidangan makanan dalam sehari di rest0ran berdekatan.

“Saya yakin dia keluar hanya untuk mengambil makanan di rest0ran”

Li Junmin juga mended@hkan bahawa Mr. Li sebenarnya menghidap peny4kit ‘narc0lepsy’, sebuah peny4kit masalah tidur di mana sese0rang itu b0leh tidur secara tiba-tiba pada bila-bila masa.

Untuk menyelesaikan masalah ini, penduduk kampung di Ayer Kuning telah membuat kutipan derma untuk membantu membayar d3nda buat Mr. Li.

Untuk makluman bersama PKP fasa ketiga telah bermula 15 April lalu.Kali tindakan lebih tegas akan dilaksanakan. Tangkap dan d4kwa. Itu yang akan dilakukan terhadap pihak yang ingkar Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) fasa ketiga .

Menteri Kanan (Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaak0b, berkata P0lis Diraja Malaysia (PDRM) akan bertindak tegas tanpa k0mpr0mi terhadap mereka yang masih ingkar.

Apa Kata Anda. M0h0n maaf jika ada tersilap dan s@lah.. Terima Kasih! Sumber Sinchew kredit l0bakmerah

Leave a Reply