Warga Myanmar Dicekup Selepas Sakan Berpesta Buat W4ter Festival Masa PKP

Sila baca dibawah ini untuk maklumat penuh dan lengkap. Terima kasih kerana membaca artikel kami ini.

Perintah Kawalan Pergerakan dilaksanakan untuk memutuskan rantaian w4bak C0V1D19 daripada berterusan menjngkiti rakyat Malaysia. PKP ini juga telah masuk ke fasa ketiga dan penduduk di Malaysia dilihat semakin membiasakan diri dan faham mengenai arahan yang telah berkuat kuasa sejak 18 Mac 2020.

PKP ini bukan sahaja menjejaskan rakyat Malaysia, malah pendatang asing yang menetap di negara ini juga turut terkena tempias. Malah, terdapat beberapa berita sedih yang dilap0rkan mendkwa, warga asing ini dibiarkan gantung tak bertali 0leh majikan mereka sepanjang temp0h PKP ini berlangsung.

“Warga asing berpesta semalam”

Namun, terdapat satu berita yang kurang menyenangkan didengari menyatakan sekumpulam pekerja kilang warganegara Myanmar telah melakukan pesta air beramai-ramai. Kejadian ini dipercayai telah berlaku di kilang sarung tangan yang terletak di Bandar Baru Salak Tinggi.

Pesta berkenaan dikatakan disambut pada 13 April untuk meraikan perayaan S0ngkran yang bermula dari 13 hingga 15 April. Mereka juga dilihat menari sambil meminum arak dan sekaligus menerima kec@man ramai dari netzen kerana melanggar PKP.

Terkini P0LIS telah menahan 62 lelaki Myanmar yang menganjurkan pesta ‘S0ngkran’ di perkarangan sebuah asrama di Bandar Baru Salak Tinggi, Sepang, hari ini.

Ketua P0lis Daerah Sepang, Asisten K0misi0ner Wan Kamarul Azran Wan Yus0f berkata, tangkapan dilakukan angg0ta IPD Sepang pada 2 petang tadi di perkarangan asrama pekerja kilang. Beliau berkata, si4satan dan usaha mengesan svspek terbabit dijalankan dengan kerjasama pengurusan kilang.

“Hasil s0al si4sat, dua daripada susp3k mengaku merakam kejadian menggunakan telef0n bimbit dan disebarkan di Faceb00k (FB),” katanya ketika dihubungi.

Wan Kamarul Azran berkata, beberapa susp3k yang dis0al si4sat mengaku menyertai aktiviti itu dan p0lis akan mengadakan tangkapan susulan bagi mengesan mereka yang terbabit.

Menurutnya, dua telef0n bimbit dan sebuah pembesar suara yang dipercayai digunakan semasa kejadian turut dirampas. Apa Kata Anda. M0h0n maaf jika ada tersilap dan s@lah.. Terima Kasih! Sumber Hmetr0

Leave a Reply