“ Y0u jangan main2 dengan I,Y0u tak kenal siapa i..Aku Call Lawyer”-Kluster Kayangan Terus Bi4dap

Sila baca dibawah ini untuk maklumat penuh dan lengkap. Terima kasih kerana membaca artikel kami ini.

Suatu ketika dulu kita sering mendengar fr0ntliners memuji sikap kluster tabligh yang sentiasa mengamarahkan wad dengan bacaan ayat-ayat suci al-Quran dan s0lat berjemaah, tidak banyak s0ngeh bila ujian swab mahu dilakukan, nampaknya isu kluster kayangan terus menjadi buah mulut fr0ntliners dengan sikap jengkel mereka.

Terkini, se0rang d0kt0r, Dr Ahmad Samhan yang bertugas di salah sebuah h0spital berk0ngsi kisah yang b0leh kita jadikan pengajaran. Bagi kami, ingatlah siapa pun kita, apa pun jawatan kita, semua itu datangnya dari Allah SWT.

Kita tak pandai pun, Allah jauh lebih hebat kerana dia menciptakan langit dan bumi. Jauh lebih dari kepandaian kita yang hanya secebis. Lagi satu apabila terlalu mend0ngak langit, takut satu hari kita tak sedar kita berpijak di bumi. Kalau m4ti pun hanya bawa kain kapan, bukan jawatan kerana dalam kvbur kita akan jadi tengk0rak, habis dimakan ulat.

Baca perk0ngsian dari Dr Ahmad Samhan ini.

“ Y0u jangan main-main dengan i. Y0u tak kenal siapa i”

“ Berapa kali saya nak terangkan. Encik kena sabar”

“ 0h, y0u tinggi suara ya? Nama apa? Aku call lawyer. Aku nak cakap dengan pengarah h0spital sekarang!”

Bukan senang nak uruskan pes@kit yang tak faham bahasa. Semua dia nak cepat. Dah terbiasa dengan layanan VVIP. Dari tadi diperhatikan. Mundar mandir seperti cacing kepanasan.

Suruh duduk dan tunggu giliran tak mahu. Mahu terus dilayan. Padahal ramai lagi 0rang lain yang datang lebih awal untuk disaring. Suruh jaga jarak, dia siap ajak member lain vaping sekali. Bukan tak tahu,kawasan h0spital tak b0leh hisap r0k0k.

Bila dilarang, “Bukan hisap r0k0k,vape lah!”

Mereka memang kluster dari kayangan. Tak pernah hidup susah. Tak pernah jadi miskin. Itu yang mend0ngak ke langit. Lupa nak berpijak ke bumi.

Dah kata jangan keluar negara. Tapi semua penerbangan ke luar negara penuh. Bila pulang bawa v1rus. Sekarang kerajaan suruh buat saringan dan ku@rantin di pusat kuarantin, banyak pula dia k0mplen. Tandas busuk lah. Bilik takda airc0nd lah. Makanan tak sedap lah.

Susah nak beri kerjasama. Mereka ini tak perlu ramai. Ada 2-3 0rang yang perangai begini dah pening kepala. Rasa macam handle 1000 0rang. Hin@ staff kesihatan macam takda maruah. Nak tunjuk dia ada cable besar, b0leh dapat layanan istimewa. T0l0nglah!

Nak aja beritahu c0v1d, “ Weh, kau jangan masuk badan 0rang kayangan. Jangan masuk badan siapa-siapa pun. Kalau nak masuk juga, kami rela kau masuk kluster tabligh”

Tak pening kepala. Kluster paling mudah beri kerjasama. Walaupun ramai, tapi tak susah nak handle. Mereka dengar arahan. Jaga jarak. Sabar tunggu giliran dan tak merungut.

Ada siap tanya khabar. Tanya d0kt0r dah makan atau belum. Bila kita beri arahan,mereka ikut. Sebab mereka diajar untuk taat.

Bila di ku@rantin, ramai staff kesihatan terkesan melihat mereka. Al quran jadi teman. S0lat awal waktu. Tiap kali d0kt0r buat r0ndaan, mereka d0akan. D0kt0r yang letih pun jadi kuat.

Ini luahan salah se0rang sahabat saya sebagai fr0ntliner yang menguruskan kluster dari kayangan.

Kami merawat tak kira bangsa,agama dan jantina. Semua sama. Cuma apa kami pinta beri kerjasama. Itu saja. Sebab v1rus ini tak kenal siapa. Yang kaya,yang miskin, semua ada risik0 untuk kena. Ingat, kita hidup didunia tak lama. Akhirnya, ke tanah juga.

K0ngsikan cerita ini pada 0rang lain sebab masih ramai yang tak beri kerjasama pada petugas kesihatan. B0leh f0ll0w saya, Ahmad Samhan dan set See First supaya tak tertinggal cerita lebih menarik yang saya k0ngsikan dan b0leh dijadikan teladan bersama.

Apa Kata Anda. M0h0n maaf jika ada tersilap dan s@lah.. Terima Kasih! Sumber Dr Ahmad Samhan

Leave a Reply