“Yang awak pun satu, tayang semuanya di media s0sial”-Mamat Khalid ‘basuh’ golongan artis minta bantuan kerajaan

Sila baca dibawah ini untuk maklumat penuh dan lengkap. Terima kasih kerana membaca artikel kami ini.

Baru-baru ini, dua penyanyi tempatan memuat naik kenyataan di 1nstagram yang menyeru agar kerajaan memberi bantuan kepada g0l0ngan artis yang terkesan dari Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang dilaksanakan sejak 18 Mac hingga 14 April 2020.

Menurut kenyataan dua penyanyi berkenaan, pelaksanaan PKP telah menjejaskan ‘periuk nasi’ g0l0ngan artis kerana banyak aktiviti industri berkenaan dibatal atau ditundakan. Kenyataan dua penyanyi itu dikec@m teruk 0leh netzen yang kemudian tampil pula dua pelawak tempatan mengeluarkan kenyataan mempertahankan rakan artis mereka.

Jelas salah se0rang pelawak berkenaan, kenyataan dua penyanyi itu dibuat bagi memperjuangkan g0l0ngan pengiat seni yang terjejas seperti veteran, pengarah, penulis skrip, jurus0lek, kru pr0duksi dan sebagainya.

“Sebelum ni, artislah yang menghiburkan k0rang. Takkan tiada sedikit pun jasa penyanyi, pelak0n dan pelawak yang b0leh dikenang? Begitu juga sumbangan pengarah dan penulis skrip dalam menghasilkan pr0duk drama dan filem untuk t0nt0nan masyarakat,” katanya.

Keadaan bertambah buruk apabila Persatuan Seniman Malaysia yang mengeluarkan cadangan kepada kerajaan agar g0l0ngan artis diberi bantuan berikut

Bagaimanapun, ada beberapa artis seperti Sweet Qismina, Amy Search dan Mamat Khalid mempunyai pandangan yang jauh berbeza.

Bagi Amy pula, PM telah mengumumkan bantuan tersebut kepada seluruh rakyat Malaysia dan termasuk g0l0ngan artis yang juga merupakan rakyat Malaysia.

“Saya percaya selepas Perdana Menteri Malaysia, Tan Sri Muhyiddin Yassin mengumumkan tentang bantuan kepada seluruh rakyat, itu termasuklah buat g0l0ngan artis sebab kita juga rakyat Malaysia.

“Jadi sabar dan ikut panduan yang diberikan kerajaan tentang bantuan yang akan disalurkan kepada rakyat Malaysia. Kita artis, kita rakyat Malaysia, kita pasti akan dapat. Kita kena sediakan payung sebelum hujan. Macam itu yang saya fikir, fikir tentang 10 tahun ke depan, persediaan kita misalnya.

“Macam saya dulu, saya rasa dalam 10 tahun lepas saya hilang habis semua aset. Sampai saya hanya bawa kereta terpakai. Tapi ada artis rasa malu, naik Kancil badan b0leh jadi gatal-gatal. Kita kena selalu ingat, jangan terlarut dalam sindr0m ‘Star’. Ada masa kita tidak tahu apa akan jadi. Maka kena beringat, ukur baju di badan sendiri. Ada lebih, saya belanja lebih. Tak ada lebih, kita ala kadar,” katanya.

Bagi pengarah Mamat Khalid, kec@man dari netzen itu berlaku kerana selama ini segelintir artis gemar berk0ngsi sisi gaya kehidupan mewah mereka di media s0sial di mana tindakan itu telah memakan diri mereka pada waktu kri5is w@bak C0v1d19.

Apa Kata Anda. M0h0n maaf jika ada tersilap dan s@lah.. Terima Kasih! Sumber Media Hiburan L0kal

Leave a Reply