Tip Semulajadi Untuk Kurangkan Tabiat Dengkur

Sila baca dibawah ini untuk maklumat penuh dan lengkap. Terima kasih kerana membaca artikel kami ini.

Tahukah tabiat dengkur ketika tidur menjadi salah satu punca percer@ian di Malaysia dan juga di dunia? Jadi mengapa anda ingin terus dibelenggu m@salah ini hingga menjejaskan hubungan antara anda dan pasangan.

Segelintir individu menganggap bahawa tidur berdengkur satu perkara yang biasa dan tidak mendatangkan sebarang kemud@ratan terhadap tubuh badan.

Tanggapan ini sebenarnya s@lah kerana tidur berdengkur b0leh mengundang b@haya. Jadi jika anda mengalami m@salah ini, jangan pandang enteng ya. J0m ikuti petua untuk kurangkan dengkuran sewaktu tidur.Mungkin ia sedikit sebanyak dapat membantu anda semua.

Jaga berat badan dan mengekalkan Indeks Jisim Tubuh (BMI). Pastikan BMI kita dalam paras normal. Sekarang ini amat mudah untuk mengukur BMI.Pelbagai aplikasi yang mudah digunakan.

Amalkan tidur mengiring dan berhenti merok0k bagi mereka dalam kategori pr0k0k tegar.Jauhi minuman berak0h0l dan hentikan pengambilan ub@t tidur atau ub@t penenang.

Cuba hirup wap air melalui hidung sebelum tidur atau letakkan tuala yang dicelup air hangat dan hirup wapnya bagi menghilangkan lendir penyebab hidung tersumbat.

Kupas, bersihkan dan hiris halus dua ruas kunyit hidup. Kemudian masukkan hirisan kunyit tersebut ke dalam segelas air suam. Tambahkan dengan dua sudu m4du dan kacau hingga sebati. Amalkan minum setiap kali sebelum tidur

Kita juga boleh amalkan dengan tujuh biji badam ditumbuk lumat dan campurkan ke dalam susu panas. Selepas itu minumlah beberapa minit sebelum tidur.

Berdengkur adalah bunyi bising semasa bernafas, apabila sebahagian daripada saluran pernafasan atas sese0rang tersumbat. Bunyi itu dikeluarkan apabila tisu di bahagian atas saluran pernafasan bergesel dan bergetar di antara satu sama lain.

Berdengkur bertambah kerap mengikut umur dan biasanya tidak memb@hayakan. Sebab-sebab berdengkur Lemah 0t0t-0t0t pada lidah, lelangit lembut. Masa kini, masalah berdengkur tidak lagi hanya sin0nim dengan 0rang lelaki, malah kaum wanita dan kanak-kanak juga ramai yang mengalaminya.

Meskipun berdengkur semasa tidur ini dianggap sebagai m@salah biasa, namun ianya juga mempunyai b@haya tersendiri yang b0leh memudaratkan kesihatan tubuh badan.

Masalah berdengkur semasa tidur ini sebenarnya b0leh membuatkan kita berasa letih apabila bangun pada kees0kan hari selain dari menyebabkan terganggunya em0si pasangan kita dek kerana bunyi dengkuran yang kuat.

Apa Kata Anda. M0h0n maaf jika ada tersilap dan s@lah.. Terima Kasih!

Leave a Reply